13 Ocak 2012 Cuma

Mac’te klasör şifreleme

Mac’te klasör şifreleme


1. Klasör izinlerini düzenleme metoduyla klasör şifreleme

Öncelikle bu yöntemi kullanmak için, Mac OS X kullanıcı hesabınızın mutlaka bir parola tanımlı olması gerekiyor. Kullanıcı hesabınızın parolası yoksa System Preferences>Accounts denetimlerinden kendinize bir kullanıcı şifresi oluşturabilirsiniz.
  • Şifrelemek istediğiniz klasörü seçin ve üzerine sağ tıklayarak (veya Finder’da File>Get Info menü komutunu kullanarak) klasör bilgi penceresini görüntüleyin.
  • Get Info penceresinin alt bölümünde yer alan Sharing & Permissions bölümünü görüntüleyin. Pencerinin sağ alt köşesinde yer alan kilit sembolüne tıklayarak Mac OS X kullanıcı hesabınızın şifresini girin ve kilidi açın.
  • Yetki listesinde, orta sırada bulunan staff‘ seçeneğini, sol altta yer alan - düğmesine tıklayarak listeden silin. Privilege sütununda;
Everyone: No Access,
Kullanıcı adınız: Write only (Drop Box)
tanımlamalarını yapın. Tekrar sağ alt köşede yer alan kilit sembolüne tıklayarak kilidi kapatın.

Klasörünüz artık parola korumalı bir hale geldi. Klasör açılmaya çalışıldığında, ilgili klasörü açmaya yetkili olunmadığına dair bir uyarı mesajı çıkacak ve klasör içeriği görüntülenemeyecektir.

Klasörün içeriği görüntülenememesine karşın, yetki tanımlamasındaki “Drop Box” özelliği sayesinde klasör içerisine dosya eklenebilir. Klasör içerisine bir dosya eklemek istediğiniz zaman, klasöre dosya ilave edebileceğinizi fakat bu dosyayı klasör içerisinde görüntüleme yetkisine sahip olmadığınızı belirten bir uyarı mesajı ile karşılaşırsınız. Bu mesajı onaylayarak klasöre  dosya ilave edebilirsiniz.

Klasör içeriğini görüntülemek için yapılması gerekenler:
Şifreleme adımlarını tersten uygulamak yeterlidir.
  • İlgili klasöre sağ tıklayarak Get Info penceresini görüntüleyin.
  • Pencerenin sağ alt köşesinde yer alan kilit sembolüne tıklayın. Kullanıcı şifrenizi girerek kilidi açın.
  • Kullanıcı isminizin Privilege ayarını Read&Write olarak ayarlayarak pencereyi kapatın. Artık klasör içeriğini görüntüleyebilirsiniz.
2. Şifreli Disk İmajı oluşturmak (Daha güvenli)
Daha güvenli bir yöntem kullanmak isterseniz, verilerinizi 128 veya 256 bit AES metodları ile şifreleyebilirsiniz. Bu yöntem daha esnek ve verimli bir koruma yöntemi sunar.
  • Applications/Utilities klasöründe yer alan Disk Utility Uygulamasını açın.
  • File>New>Blank Disk Image menü komutunu kullanarak yeni bir disk imajı oluşturun.
  • New Blank Image tercihlerinde aşağıdaki ayarlamaları yaparak Create düğmesine tıklayın ve disk imaj dosyanızı oluşturun.
Name: Disk imajınıza bir isim verin
Size: Menüden ihtiyaç duyacağınız alanı belirleyin. Bu alanı daha sonra istediğiniz gibi büyütme seçeneğiniz de bulunuyor.
Encrypton: Şifreleme metodu. 128 bit şifreleme yeterli olacaktır.
Partitions: Hard disk
Image Format: Sparse Disk Image
  • Disk Utility, imaj dosyasını oluştururken sizden parola tanımlamanızı isteyecektir. Parolanızı tanımlayarak işlemi tamamlayın.
ÖNEMLİ: Bilgisayarın, parolaları otomatik olarak hatırlamasını sağlayan Remember password in my keychain” özelliğini İŞARETLEMEYİN. İşaretlerseniz, bilgisayarınız, bu imaj dosyasını açarken size şifre sormayacaktır. Bilgisayar başında olmadığınız bir anda bir başkası, bu imajı otomatik olarak açabilir.

Image Format tercihi oldukça önemli. Genellikle disk imaj oluşturulurken read&write disk image seçeneği tercih edilir. Fakat bu seçenek, Size bölümünde ayarlanan alanın tamamını hard  disk üzerinde işgal eder.
Sparse Disk Image ise, yalnızca sanal disk içerisindeki verilerin boyutu kadar hard diskinizde yer işgal eder. Örnekte oluşturduğumuz 4.6 gb büyüklüğündeki sanal disk imaj dosyası, hard disk üzerinde yalnızca 37,9 mb yer kaplıyor.
Parola korumalı bir disk imaj dosyası başarıyla oluşturuldu. Sanal disk ancak tanımlanan parolası ile açılabilecektir.

Son olarak, ileride sanal diskinizin kapasitesini büyütmek isterseniz Disk Utility uygulamasında Images>Resize menü komutunu kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder