Disk Utility ile depolama aygıtınızı sıfırlamak
Disk Utility’ye ulaşmak için
- Bir Finder penceresi açın,
- Applications>Utilities yolunu izleyin,
- Açılan pencerede Disk Utility’yi bulun ve üstüne çift tıklayarak açın.
Depolama aygıtınızı sıfırlamak için(Mac OS X 10.5′e kadar)
Aşağıdaki adımlar Mac OS X 10.5′e kadar olan sistemler için geçerlidir. Eğer Mac OS X 10.6 veya daha üstünü kullanıyorsanız bu adımları geçip aşağıdaki bölümden devam edin.- Soldaki listeden sıfırlamak istediğiniz aygıtı seçin,
- Sağdaki bölümde bulunan “Erase” sekmesine tıklayın,
- “Format:” yazısının yanındaki açılır listeden depolama aygıtınızın hangi türde olacağını seçin:
- Mac OS X Extended(Journaled): Mac OS X’in depolama türüdür. Bu türle biçimlendirilmiş bir depolama aygıtı sadece Mac OS X altında çalışabilir. Journaled ise aygıtı elektrik kesintilerinden korur. Journaled seçeneği daha çok bilgisayarların ana sabit diskleri için kullanılmalı.
- Mac OS X Extended: Mac OS X’in depolama türüdür. Bu türle biçimlendirilmiş bir depolama aygıtı sadece Mac OS X altında çalışabilir.
- Mac OS X Extended(Case Sensitive-Journaled): Mac OS X’in depolama türüdür. Bu türle biçimlendirilmiş bir depolama aygıtı sadece Mac OS X altında çalışabilir. Journaled ise aygıtı elektrik kesintilerinden korur. Journaled seçeneği daha çok bilgisayarların ana sabit diskleri için kullanılmalı. “Case-Sensitive” ise aygıtın büyük küçük harflere duyarlı olmasını sağlar.
- Mac OS X Extended(Case Sensitive): Mac OS X’in depolama türüdür. Bu türle biçimlendirilmiş bir depolama aygıtı sadece Mac OS X altında çalışabilir. “Case-Sensitive” ise aygıtın büyük-küçük harflere duyarlı olmasını sağlar.
- MS-DOS(FAT): Microsoft’un depolama türüdür. Bu tür ise sabit diskin her işletim sistemi altında çalışmasını sağlar. Ancak bu tür ile biçimlendirilmiş bir aygıta koyabileceğiniz tekil dosyanın en yüksek boyutu 4 GB dır. Ancak her zaman Mac ile çalışamayacağınızdan bu türü seçmeniz yararınıza olacaktır.
- “Untitled:”ın yanındaki kutucuğa depolama aygıtınıza vermek istediğiniz adı yazın.
- Eğer isterseniz aygıtınızın güvenliğini arttırarak silinmiş bilgilerin gittiğinden emin olmak için aşağıdaki “Security Options” butonuna tıklayın ve açılan penceredeki seçeneklerden birini seçin. Seçeneklerin güvenlikleri aşağı doğru artmakta ancak doğru orantılı olarak depolama biriminizin biçimlendirilme süresi de artacaktır. Bence eğer güvenlik istiyorsanız “Zero Data Out” seçeneği iyi bir seçenek.
- Son olarak “Erase” butonuna basın ve işlemi başlatın.
Depolama aygıtınızı sıfırlamak için(Mac OS X 10.6 veya daha sonrası)
Apple’ın Snow Leopard’da yaptığı bazı değişikliklerden dolayı yukarıdaki adımlar Snow Leopard için geçerli değil. Eğer yukarıdaki adımları Snow Leopard altında kullanırsanız işe yaracaktır ancak sadece Mac OS X ve Linux dağıtımları için. Windows altında ise depolama biriminiz biçimlendirilmemiş gözükecek ve biçimlendirseniz bile boyutu 200 MB olacaktır.Bu yüzden depolama aygıtınızı Windows altında da düzgün bir şekilde çalıştırmak için Snow Leopard’da depolama aygıtınızı aşağıdaki adımları takip ederek biçimlendirin.
- Soldaki listeden sıfırlamak istediğiniz aygıtı seçin,
- “Partition” sekmesine geçin,
- “Volume Scheme:” başlığı altındaki açılır listeden “1 Partition”ı seçin,
- “Name:” başlığının yanındaki kutucuğa depolama aygıtınıza vermek istediğiniz ismi yazın,
- “Format:” yazısının yanındaki açılır listeden depolama aygıtınızın hangi türde olacağını seçin:
- Mac OS X Extended(Journaled): Mac OS X’in depolama aygıt türüdür. Bu türle biçimlendirilmiş bir depolama aygıtı sadece Mac OS X altında çalışabilir. Journaled ise aygıtı elektrik kesintilerinden korur. Journaled seçeneği daha bilgisayarların sabit diskleri için kullanılmalı.
- Mac OS X Extended: Mac OS X’in depolama aygıt türüdür. Bu türle biçimlendirilmiş bir depolama aygıtı sadece Mac OS X altında çalışabilir.
- Mac OS X Extended(Case Sensitive-Journaled): Mac OS X’in depolama aygıt türüdür. Bu türle biçimlendirilmiş bir depolama aygıtı sadece Mac OS X altında çalışabilir. Journaled ise aygıtı elektrik kesintilerinden korur. Journaled seçeneği daha bilgisayarların sabit diskleri için kullanılmalı. “Case-Sensitive” ise aygıtın büyük küçük harflere duyarlı olmasını sağlar.
- Mac OS X Extended(Case Sensitive): Mac OS X’in depolama aygıt türüdür. Bu türle biçimlendirilmiş bir depolama aygıtı sadece Mac OS X altında çalışabilir. “Case-Sensitive” ise aygıtın büyük küçük harflere duyarlı olmasını sağlar.
- MS-DOS(FAT): Bu tür ise sabit diskin her işletim sistemi altında çalışmasını sağlar. Ancak bu tür ile biçimlendirilmiş bir aygıta koyabileceğiniz tekil dosyanın boyutu 4 GB dır. Ancak her zaman Mac ile çalışamayacağınızdan bu türü seçmeniz yararınıza olacaktır.
- Soldaki “Options” butonuna tıklayın,
- Açılan pencereden “Master Boot Record”u seçin ve “OK”e tıklayın,
- Son olarak da “Apply” butonuna basın ve işlemi başlatın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder