Image Builder
Bu özellik ile farklı donanımlar (DELL, HP, IBM vs) için destek sağlayan ESXi 5.0 host imajları oluşturulabiliyor. Oluşturma seçenekleri arasında ISO tabanlı, PXE tabanlı ya da Vmware'in Auto Deploy platformu var.
ESXi Firewall
ESXi sonunda Firewall özelliğine kavuştu. Önceki sürümlerde ciddi bir eksiklik olan Firewall özelliği, ESXi 5.0 ile vSphere Client ya da esxcli (komut satırı) üzerinden yönetilebiliyor.
Enhanced SNMP support
Esxi 5.0, geliştirilmiş SNMP v2 desteği sağlıyor. Bu sayede Esxi host makinelerin donanım durumunu üçüncü parti yazılımlara ihtiyaç duymadan SNMP ile izlemek (Cpu sıcaklığı, RAID durumu, PSU değeleri vb) mümkün hale gelmiş.
Secure Syslog
ESXi Sistem logları kendi üzerindeki syslog ya da uzak bir makinedeki syslog servisine güvenli bir şekilde (SSL üzerinden) gönderilebiliyor. Syslog konfigürasyonu vSphere Client ya da esxcli üzerinden yapılabiliyor.
Central management of host image and configuration via Auto Deploy
Kısaca imaj yönetim merkezi olarak adlandırabileceğimiz bu özellik ESXi host imajlarını tek yerden yönetme, sürüm yükseltme (version upgrade) ve yüzlerce ESXi host makineyi hızlı bir şekilde kurabilme imkanı sağlıyor.
Enhanced Unified CLI Framework
Esxi makineleri komut satırından yönetim platformu olan esxcli için troubleshooting ve maintenance durumlarında kullanılmak üzere yeni komutlar eklenmiş. Bu yapıya vSphere CLI ve ESXi Shell (Eski adıyla Tech Support Mode) üzerinden erişilebiliyor.
New virtual hardware
Esxi 5.0'da sanal makineler (virtual machines) için oldukça önemli diyebileceğimiz geliştirmeler yapılmış:
32 way Virtual SMP
Esxi 5.0 üzerindeki bir sanal makineye 32 adet sanal işlemci (Virtual CPU) atanabiliyor. Esxi 4.1'de bu değer 8'di.
1TB Virtual Machine RAM
Sanal makinede 1TB RAM ihtiyacı olan kaç kişi ya da firma vardır bilinmez ama Vmware, Esxi 5.0 ile sınırları oldukça ileriye götürmüş.
Nonhardware accelerated 3D graphics for Windows Aero support
Sanal makineler için donanım hızlandırması olmaksızın Windows Aero ve basit seviyede 3D grafik desteği. Özellikle Masaüstü Sanallaştırması (Desktop Virtualization) konusunda fayda sağlayacak bir yenilik.
USB 3.0 device support
USB 3.0 desteği ESXi Host seviyesinde henüz verilmiyor fakat Vsphere Client ya da vSphere Web Client çalışan bir bilgisayardaki USB 3.0 donanımlara Linux tabanlı sanal makinelerden ulaşmayı mümkün kılıyor.
UEFI virtual BIOS
Günümüzdeki bir çok Server'da bulunan (hatta yeni masaüstü anakartlarda da kullanılmaya başlandı) UEFI BIOS özelliğini sanal makine seviyesinde kullanma imkanı sağlıyor.
ESXi 4.1'den alınan ve geliştirilen özellikler:
AD Integration. Active
Directory entegrasyonu. Fazla sayıda ESXi host ve birden fazla sistem
admini olan şirketler için gayet yararlı bir özellik. Her kullanıcı için
ESXi'de hesap açmak ve yetkilendirmek yerine Active Directory üzerinden
kolay bir şekilde yapılabiliyor.Scripted Installation. ESXi host kurulumlarında script kullanımı. Hostname belirleme, network ayarlarını değiştirme gibi gibi çeşitli aksiyonları scriptler kullanarak otomatik hale getirebiliyorsunuz. Scriptler kurulumun üç aşamasında da (Pre-install, Post-install ve First-boot) kulllanabiliyor.
Boot from SAN support for ESXi
ESXi kurulumunu SAN üzerindeki (Fibre Channel, iSCSI yada FCoE) bir bölüme yapabiliyor ve ESXi'ı oradan başlatabiliyorsunuz. Bu özelliği kullanmak için server üzerindeki ethernet kartının da bu özelliği desteklemesi gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder