SharePoint Designer 2010, bir site oluşturabileceğiniz; siteyi oluşturan bileşenleri özelleştirebileceğiniz; sitenin mantığını bir iş süreci çerçevesinde tasarlayabileceğiniz ve siteyi bir paket çözüm olarak dağıtabileceğiniz tek bir konum sağlayarak, benzersiz bir site yazma deneyimi sunar. Tüm bunları tek satır kod yazmadan yapabilirsiniz.
Aşağıdaki bölümlerde, SharePoint Designer 2010 ve bunu kuruluşunuzda nasıl kullanmaya başlayabileceğiniz konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Microsoft SharePoint Designer 2010 deneyimi
SharePoint siteleri, her tür ve boyuttaki işletmelerin gereksinimlerine göre ölçeklendikçe hızlı bir şekilde daha karmaşık hale gelmektedir. Bunlar birer belge, görev listesi ve çizelge veri havuzundan, son derece dinamik, zengin veri içeren, iş süreci odaklı sitelere dönüşmüştür.Site tasarımcısı açısından bu yalnızca işin gereksinimlerini değil, aynı zamanda SharePoint'i ve SharePoint sitelerinden birini oluşturan tüm parçaları anlamak demektir. Özellikle sitenin hareketli parçaları arasındaki ilişkileri anlamak ve tüm bunları tek bir konumda yönetebilmek önemlidir.
SharePoint Designer 2010, siteniz ve onun listeleri ve kitaplıkları, sayfaları, veri kaynakları, iş akışları, izinleri ve çok daha fazlası üzerinde çalışabileceğiniz tek bir ortam sağlar. Sitenizin temel öğelerini tek bir konumda görmekle kalmaz, aynı zamanda bu nesneler arasındaki ilişkileri de görebilirsiniz.
Yüksek düzeyde özelleştirilmiş iş çözümü siteleri tasarlamaya ve oluşturmaya başlamanız için çerçeve hazırdır. İşe, hem SharePoint içindeki hem de dışındaki veri kaynaklarına bağlanarak başlayın. Bir SharePoint sitesi veya Office istemci uygulaması kullanarak bu bilgileri kullanıcılara sunun ve onların geri bilgi gönderebilmesini sağlayın. İş süreçlerini otomatikleştiren özelleştirilmiş iş akışları oluşturun. Son olarak, sitenin görünümünü kuruluşunuzun markası ile eşleşecek şekilde özelleştirin.
Bu görevler için tek bir konum sağlayarak, çözümler tasarlamak, oluşturmak ve özelleştirmek için daha çok, farklı araçlar ve yöntemler kullanarak bir sitenin çeşitli bileşenlerini aramak ve güncelleştirmek için ise daha az zaman harcarsınız.
Aşağıdaki bölümlerde SharePoint Designer 2010 deneyimi ve kullanıcı arabirimi ele alınmaktadır:
SharePoint Designer 2010'u Açma
SharePoint Designer 2010, yerel bilgisayarınıza yüklenen bir istemci programdır. Bu program ayrıca, SharePoint ile sıkı bir şekilde tümleştirilmiştir. Bu nedenle, Windows Başlat menüsü ve SharePoint uygulamasında, burada gösterilen Site Eylemleri menüsü gibi çeşitli konumlar kullanılarak doğrudan makinenizden başlatılabilir.SharePoint Designer 2010'u açabileceğiniz birçok yer vardır (örneğin, listeleri, görünümleri, iş akışlarını ve ana sayfaları özelleştirirken). SharePoint Designer 2010'u henüz yüklemediyseniz, programı SharePoint uygulamasından ilk kez başlattığınızda Web'den yüklemeniz ve kurmanız istenir. SharePoint Designer 2010'u bir sonraki açışınızda program hemen açılır. Program ayrıca Windows Başlat menüsünde de bulunur. Ayrıca Bkz. bölümünde SharePoint Designer 2010'u açabilmenin farklı yolları hakkında daha fazlasını öğrenebilirsiniz.
Not SharePoint Designer 2010 ve ayrı ayrı özellikleri, SharePoint Designer Ayarları sayfası kullanılarak kısıtlanabilir veya devre dışı bırakılabilir. Bu makalede açıklanan görevleri gerçekleştiremiyorsanız, nedeni bu olabilir. Ayrıntılar için yöneticinizle görüşün.
Not SharePoint Designer 2010, SharePoint 2010 siteleri için tasarlanmıştır. Önceki SharePoint sürümlerinde siteleri açmak veya özelleştirmek için kullanılamaz.
SharePoint Designer 2010 Dosya sekmesi
SharePoint Designer 2010'u Windows Başlat menüsünden açtığınızda, ilk gördüğünüz Dosyalar sekmesi olur. Bu ekranda, varolan bir siteyi özelleştirebilir veya yeni bir site oluşturabilirsiniz.Varolan bir siteyi özelleştirmek için, varolan bir siteye gözatabilir, Sitem'inizi özelleştirebilir veya SharePoint Designer 2010'da yeni açtığınız sitelerden birini seçebilirsiniz.
Yeni bir site oluşturmak için, boş bir şablon kullanabilir, bir şablon listesinden seçim yapabilir veya önerilen şablonlardan birini seçebilirsiniz. Burada, yalnızca sunucuyu ve site adını belirterek siteyi oluşturun. Siteniz oluşturulur ve sonra SharePoint Designer 2010 içinde açılır.
SharePoint Designer 2010'u SharePoint uygulamasından açarsanız, bu ekranı görmezsiniz. Bunun yerine, sitenizin SharePoint Designer 2010 arabiriminde açıldığını görürsünüz.
SharePoint Designer 2010 arabirimi
SharePoint Designer 2010, SharePoint siteleri ve çözümlerini oluşturabileceğiniz, özeleştirebileceğiniz ve dağıtabileceğiniz bir ortam sağlar. Bu, sitenizi oluşturan bileşenleri ve söz konusu bileşenler arasındaki ilişkileri gösteren, kullanıcı arabirimi sayesinde mümkün olur.Sitenizi ilk kez açtığınızda, sitenin başlığın, açıklamasını, geçerli izinlerini ve alt sitelerini içeren bir özetini görürsünüz.
Üç parçalı arabirim: Gezinme, Özet ve Şerit
SharePoint Designer 2010 arabiriminin, siteleri tasarlamak ve oluşturmak için kullandığınız üç ana alanı bulunur:- Gezinti bölmesi, sitenizin ana bölümlerinde veya bileşenlerinde gezinmek için kullanılır
- Galeri ve Özet sayfaları, her bileşen türünün listelerini ve belirli bir bileşenin özetlerini görmek için kullanılır.
- Şerit, seçilen bileşende eylemler yapmak için kullanılır.
Gezinti bölmesinde, sitenizi oluşturan liste, kitaplık, içerik türü, veri kaynağı, iş akışı ve daha fazlası gibi bileşenler görüntülenir. Bileşenlerden birini (örneğin, Duyurular listesi) düzenlemek için, Listeler ve Kitaplıklar'ı açtığınızda tüm liste ve kitaplıkları gösteren bir galeri sayfasına yönlendirilirsiniz.
Burada, Duyurular listesini açabilirsiniz ve bunu yaptığınızda söz konusu liste için özet sayfasına yönlendirilirsiniz. Özet sayfasında listenin ilişkili görünümlerini, formlarını, iş akışların ve daha fazlasını görürsünüz. Görünümlerden birini düzenlemek için, doğrudan bu sayfada açın.
Görünüm açıkken, Şerit, görünümleri düzenlemek için en yaygın ve bağlam açısından en ilgili düzenleme görevlerini görüntüleyecek şekilde değişir. Microsoft Office uygulamalarında Şerit'i kullandıysanız, bu uygulama ile görevlerin hızlı ve kolay bir şekilde oluşturulduğunu ve düzenlendiğini biliyorsunuzdur. Düzenlemeyi tamamladığınızda, sitenizin özetine dönmek için sayfanın yukarısındaki Geri düğmesini veya kırıntı stili gezinmeyi kullanın.
SharePoint Designer 2010 arabirimi, bir sitenin çeşitli bileşenlerini tanımlamayı, bu bileşenlerin ayrıntı düzeyini görmeyi ve sonra sitenin ana görünümüne dönmeyi kolaylaştırır.
Dosya sekmesini açma
SharePoint Designer 2010'da sitenizin çeşitli nesneleri üzerinde çalışmanın yanı sıra, daha büyük site veya uygulama ayarlarına erişmek isteyebilirsiniz. Bunlar, başka bir site açmayı, sayfa eklemeyi, dosya vermeyi ve SharePoint Designer 2010’un uygulama ayarlarını değiştirmeyi içerir. Bu eylemleri, SharePoint Designer 2010'u Windows Başlat menüsünden veya masaüstünüzdeki bir kısayoldan ilk kez açtığınızda göreceğiniz ilk ekran olan Dosya sekmesinden gerçekleştirirsiniz.Bu görünüme gitmek için sol üstteki Dosya sekmesini tıklatın. SharePoint Designer 2010 arabirimine dönmek için Geri düğmesini tıklatın.
SharePoint Designer 2010'da özelleştirmenin temelleri
SharePoint Designer 2010, uygulama mantığı içeren, ancak kod yazmayı gerektirmeyen siteler ve çözümler oluşturmak ve bunları özelleştirmek için kullanılabilir. Programı; veri kaynaklarını eklemek ve değiştirmek, liste ve veri görünümlerini özelleştirmek, iş akışları oluşturmak ve dağıtmak, kurumsal marka tasarlamak ve daha fazlasını yapmak için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, SharePoint Designer 2010'un gücünü ve özelliklerini ancak, kullanıma hazır bir siteyi kuruluşunuz için gerçek bir iş çözümüne dönüştürdüğünüzde kullanmaya başlamış olursunuz.Aşağıdaki bölümlerde, SharePoint Designer 2010'u kullanarak çözüm tasarlarken ve oluştururken özelleştirmeden yararlanmayla ilgili dört temel ele alınmaktadır.
SharePoint'in içinde ve dışında verilere bağlanma
SharePoint Designer 2010 ile çok sayıda veri kaynağına bağlanabilir ve bu verileri siteniz ve Office istemci uygulamalarınızla tümleştirebilirsiniz. Bunun sonucunda, kullanıcılarınız, söz konusu veri kaynaklarına ayrı ayrı bağlanmak yerine, sitenizdeki ve programlarınızdaki iş verilerini görebilir ve bunlarla etkileşime girebilir.Doğrudan Şerit'ten, bir dış veritabanına, SOAP Hizmeti'ne, REST Hizmeti'ne ve çok daha fazlasına bağlanabilirsiniz.
Kullanıcılarınıza veri sunmak için kullanabileceğiniz çok sayıda desteklenen seçenek bulunduğundan, veri kaynaklarına bağlanmak SharePoint Designer 2010'un güçlü bir özelliğidir. Veri bağlantılarıyla, liste ve kitaplıkları, dış veritabanları ve veri kaynaklarını, Web hizmetlerini ve daha fazlasını bir araya getirebilirsiniz.
SharePoint Designer 2010'u kullanarak bağlanabileceğiniz veri kaynaklarının önizlemesi aşağıda verilmiştir.
Listeler ve kitaplıklar
Listeler ve kitaplıklar, sitenizde en çok kullanacağınız veri kaynaklarıdır. Diğer veri kaynakları ile karşılaştırıldığında bunlar, zaten SharePoint'in bir parçası olmaları ve SharePoint ile aynı veritabanını kullanmaları bakımından benzersizdir. Bu veri kaynaklarına bir bağlantı oluşturmak için herhangi bir ek adım gerçekleştirmenize gerek yoktur; SharePoint Designer 2010 içindeki Listeler ve Kitaplıklar galerisini kullanarak eklemeniz veya tarayıcıya eklemeniz yeterlidir. Bir liste veya kitaplık oluşturduktan sonra bunun ilişkili sütunlarını, içerik türlerini ve diğer şema özniteliklerini özelleştirebilirsiniz.Dış iş verileri
Not Bu özellik SharePoint Technologies'in tüm uygulamalarında kullanılamaz. Daha fazla bilgi için hizmet yöneticinizle görüşün.İş Bağlantı Hizmetleri (BCS), varolan iş verileri ve süreçlerine standartlaştırılmış arabirimler sağlayan SharePoint tabanlı bir çerçevedir. BCS ile SQL Server, SAP ve Siebel, Web hizmetleri ve özel uygulamalar gibi iş verileriyle ilgili dış kaynakları SharePoint sitelerine ve Office uygulamalarına bağlayabilirsiniz.
SharePoint Designer 2010'da, dış içerik türleri oluşturarak dış verilere bağlanırsınız. Dış içerik türleri, bağlantının ayrıntılarını, iş uygulamasında kullanılan nesneleri, oluşturma, okuma, güncelleştirme veya silme yöntemlerini ve kullanıcıların nesnelerin kendisi üzerinde gerçekleştirebileceği eylemleri dış veri kaynağında depolayarak verileri temsil eder.
Dış içerik türü, İş Verileri Kataloğu'nda depolanır. Dış içerik türünü oluşturduğunuzda, kuruluşunuzda bulunan siz ve diğerleri SharePoint listeleri, görünümleri, formları, iş akışları ve hatta bunları temel alan Office istemci tümleştirmesini kolayca oluşturabilirsiniz. Dış veriler, diğer bileşenler gibi SharePoint'in bir parçası haline gelir ve bu da söz konusu veri kaynakları için tümüyle özelleştirilmiş kullanıcı arabirimleri oluşturabilmenizi sağlar.
Dış veritabanları
Veri kaynağı olarak bir veritabanı eklemek, başka bir veritabanındaki verileri siteniz ile tümleştirebilmenizi sağlar. Microsoft SQL Server, Oracle ve OLE DB veya ODBC protokollerini destekleyen herhangi bir veritabanına bağlanabilirsiniz. Bunun için yalnızca veritabanının bulunduğu sunucunun adını, veri sağlayıcısını ve kullanılacak kimlik doğrulama türünü bilmeniz yeterli olacaktır. Veritabanını bir veri kaynağı olarak ekleyip yapılandırdıktan sonra, kullanıcılarınızın SharePoint sitesinden ayrılmasına bile gerek kalmadan verileri okumasına ve veri kaynağına geri yazmasına olanak tanıyan görünümler ve formlar oluşturursunuz.SOAP aracılığıyla XML Web hizmetleri
Basit Nesne Erişim Protokolü (SOAP), XML tabanlı iletilerin alınıp gönderilmesine yönelik ve bir XML Web hizmeti kullanılarak çeşitli veri kaynaklarına bağlanılabilmesini sağlayan bir protokoldür. SharePoint Designer 2010'da, kuruluşunuzdaki bir sitede veya teknolojisi, programlama dili veya platformu ne olursa olsun Internet'teki bir sitede bulunan bir sitedeki bir veri kaynağına bağlanabilmenizi sağlar. Bir para birimi dönüştürücüsünü, hisse senedi fiyatını veya hava durumu hizmetini sitenizde görüntülemek için bir XML Web hizmetini kullanabilirsiniz.REST aracılığıyla sunucu tarafı komut dosyaları
Temsili durum aktarımı (REST), yalnızca bir Web hizmetleri oluşturma yöntemi değil, Web'deki teknoloji ve protokollerden yararlanan ağ halinde bağlı bir mimari stilidir. Bu siteden veriler alma türünden, içeriği tanımlayan bir atanmış sunucu tarafı komut dosyasını okuyarak yararlanabilirsiniz. SOAP'a benzer şekilde, bunu SharePoint Designer 2010'da bunun başka bir sitede örneğin, bir para birimi dönüştürücüsü, hisse senedi fiyatı, hesap makinesi veya hava durumu hizmetini görüntülemek üzere bir veri kaynağına bağlanmak için kullanabilirsiniz. Bu veri bağlantısı türünün uygulanması, SOAP'a göre daha basittir ancak HTTP ile sınırlıdır.XML kaynak dosyaları
Kuruluşunuz XML dosyalarında veri depoluyorsa, bu dosyalara SharePoint Designer 2010'da bir veri kaynağı olarak bağlanabilirsiniz. XML dosyalarına bir veri kaynağı olarak bağlanmak için, bunları doğrudan SharePoint Designer 2010'da oluşturabilir, bilgisayar veya ağınızdaki bir konumdan alabilir ya da dış bir konumda bunlara bağlanabilirsiniz.Ayrıca Bkz. bölümünde, SharePoint Designer 2010'da veri kaynaklarına bağlanma hakkında daha fazla bilgi edinin.
Veri açısından zengin arabirimler oluşturma
Gerekli veri kaynaklarıyla bağlantıları kurduktan sonra, kullanıcılarınız için bu veri kaynaklarına etkileşimli zengin veri arabirimleri oluşturmaya hazırsınız demektir. SharePoint Designer 2010 ile, veri kaynakları için güçlü ve dinamik kullanıcı arabirimleri oluşturabilir ve bunları SharePoint site ve özel pencereleri, bölmeler ve Office iş uygulamalarındaki alanlar dahil çeşitli yerlerde kullanabilirsiniz.Oluşturduğunuz arabirimler, özel görünümler, formlar, Web Bölümleri, gezinti ve özel Office istemci pencereleri ve görev bölmelerini içerir. Bu tür bir esneklik, iş verileriniz için tümüyle özelleştirilmiş kullanıcı deneyimleri oluşturabilmenizi sağlar.
Birden çok veri kaynağını tek bir görünümde birleştirebilir, ilgili öğe görünümleri ile panolar oluşturabilir, bireysel roller için hazırlanmış özel formlar tasarlayabilir ve verilerle ilişkilendirilen kullanılabilir araç çubuklarını ve Şerit komutlarını özeleştirebilirsiniz.
Aşağıda, verilerinizle ilişkilendirilen kullanıcı arabirimini SharePoint Designer 2010'u kullanarak özeleştirebileceğiniz birçok yöntem yer almaktadır.
Görünümler
Görünümler, verileri farklı biçimlerde görebilmenizi sağlar. Gerek bir listeye veya kitaplığa gerekse bir dış veri kaynağına bakarken, siz ve kullanıcılarınız açısından ilgili olan verileri göstermek için görünümleri kullanabilirsiniz. SharePoint Designer 2010'da, oluşturduğunuz her görünüm XSLT'de (Genişletilebilir Stil Sayfası Dili Dönüşümü) görüntülenen bir Veri Görünümü'dür ve Microsoft ASP.NET teknolojisinden yararlanır. Bir görünümde alanları gösterip gizleyebilir, sıralayabilir, filtre uygulayabilir, hesaplayabilir, koşullu biçimlendirme uygulayabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Hızlı bir şekilde başlamak için aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda Görünüm Stili de bulunur. Son olarak, veri modelinize, kullanıcılarınıza ve işinize uygun herhangi bir görünümü oluşturabilir ve özelleştirebilirsiniz.Formlar
Kullanıcılarınızdan veri toplamak için formlar oluşturursunuz. Yüksek düzeyde özeleştirilmiş Web tabanlı formlar ile, kullanıcılar kolayca bir veri kaynağına bilgi yazabilir. Görünümlere benzer şekilde, verilerin, kullanıcı rolünün ve daha fazlasının durumuna göre alanların görünümünü özeleştirebilirsiniz. Formlar, verileri görüntülemek, düzenlemek ve oluşturmak için kullanılabilir ve SharePoint Designer 2010’un yerleşik form düzenleyicisini (.aspx dosyaları için) ya da Microsoft InfoPath'ı (.xsn dosyaları için) kullanarak formlar tasarlayabiliriniz. Formlar, görev listesi gibi belirli veri kaynakları için oluşturulup özeleştirilebilir ve aşağıda açıklandığı gibi, bir iş akışında kullanıcı bilgileri toplamak için kullanılabilir.Özel eylemler
SharePoint Designer 2010'daki Özel Eylem oluşturucusunu kullanarak, SharePoint Şerit, araç çubuğu ve liste öğesi menüleri için bağlantılar, simgeler ve komut dosyaları gibi özel eylemler oluşturabilirsiniz. Siteye her yeni işlev eklediğinizde, söz konusu işlevi bir SharePoint menüsünde görüntüleyerek kullanıcılarınızın bunu bulmasını ve kullanmasını kolaylaştırabilirsiniz. Kullanıcıların, bir listede iş akışı başlatmak gibi belirli bir nesnede görevler yapmasını teşvik etmek için de özel eylemleri kullanabilirsiniz.Web Bölümleri
Web Bölümleri, bir SharePoint sayfasına eklenen modüler bilgi birimleridir (bağımsız bir veri veya özellik). Daha önce açıklanan görünümler ve formlar Web Bölümleri'nde depolanır, ancak bunun yanı sıra, çeşitli işlevler gerçekleştiren Web Bölümleri ve verilerle etkileşime girme yolları ekleyebilirsiniz. SharePoint Designer 2010'da Web Bölümlerini bir Web Bölümü alanına eklerseniz, kullanıcılar tarayıcıdaki Web Bölümlerini daha da özeleştirebilir. Web Bölümleri ve Web Bölümü Sayfaları, kullanıcılarınız için SharePoint'te Web arabirimi özelleştirmenin güçlü ve etkili bir yoludur.İstemci tümleştirme
Dış içerik türleri kullanan dış veri kaynakları için, söz konu bilgileri Microsoft Outlook 2010 ve SharePoint Workspaces gibi istemci uygulamalarda yüzeye çıkarabilirsiniz. Kullanıcıların dış iş verilerini uygulamanın bir parçasıymış gibi okumalarını, yazmalarını ve silmelerini sağlamak üzere bir arabirim oluşturabilirsiniz. Bunu istemci formları, bölgeler ve görev bölmeleri ile gerçekleştirebilirsiniz. Bunun sonucunda kullanıcılarınız, iş verilerini kullanarak en iyi bildikleri ve zaten kullandıkları sitelerde ve Office uygulamalarında işe koyulabilirler.Gezinti
Gezinti, kullanıcılarınız için oluşturduğunuz arabirimlerde önemli bir rol oynar ve yalnızca SharePoint Designer 2010'da değil, SharePoint çapında yönettiğiniz bir alandır. Örneğin, bir Veri Görünümü veya form, Web Bölümü, iş akışı ya da site düzeyinde (üst bağlantı çubuğu veya Hızlı Başlatma gibi) gezinti bağlantılarını özelleştirebilirsiniz. Site ve tüm bölümlerinin, kullanıcıların izleyebileceği, iyi planlanmış bir gezinti modeline sahip olmasını istersiniz.Ayrıca Bkz. bölümünde, SharePoint Designer 2010'da veri açısından zengin arabirimler oluşturma hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İş süreçlerini yönetme
Bir kuruluştaki her iş süreci, ortak bir iş gereksinimi temelinde birbirine bağlı bir etkinlik grubundan oluşur. İş akışları, koşul ve eylem kümelerinden oluşan kural tabanlı iş akışları sağlayarak bu model çevresinde tasarlanır. Bir koşul ve eylem dizisine dayalı olarak bir iş akışına karşılık gelen eylemler dizisini düzenler ve çalıştırırsınız.SharePoint Designer 2010'u kullanarak, bir kuruluşta en basitinden en karmaşığına kadar iş süreçlerini yöneten iş akışları oluşturabilirsiniz. İş akışları bunu, hem iş uygulaması süreçlerini hem de insan işbirliği süreçlerini otomatikleştirerek bunu gerçekleştirir. İş uygulama süreçleri için iş akışları, başka veri kaynakları değiştiğinde bir bir veri kaynağını güncelleştirebilir ve insan işbirliği süreçleri, bir çalışanın yöneticisine onay için bir belge gönderebilir.
Bir SharePoint iş akışı, kod yazmanıza gerek kalmadan iş süreçleriniz için uygulama mantığı uygular. Bu, SharePoint Designer 2010 içinde iç içe geçmiş mantık, alt adımlar ve daha fazlasına olanak tanıyan güçlü, ancak sezgisel iş akışı tasarımcısı ile sağlanır. Bunun yerine isterseniz, akış şeması şablonları SharePoint Designer 2010'a verilebilen Microsoft Visio'yu kullanarak iş akışları tasarlayabilir ve paylaşabilirsiniz.
Aşağıda, SharePoint Designer 2010'da bir iş akışının temel taşları yer almaktadır.
Olaylar
Olay, bir iş akışını başlatan bir etkinliktir. Veri kaynağında bir değişiklik (yeni oluşturulan öğe veya değişen öğe gibi) bir olay türüdür. Başka bir olay türü de, bir iş akışı katılımcısı olan bir kullanıcı tarafından etkinleştirilen bir olaydır. Bir veri kaynağı değiştiğinde başlayan iş akışları, genellikle verilerin durumuna göre dosyaları kopyalamak gibi, bir iş akışını otomatikleştirmeye yönelik bir uygulamanın bir parçasıdır. Kullanıcılar tarafından başlatılabilen iş akışları, genellikle, içerik onaylama gibi bir insan işbirliği akışının bir parçasıdır. İş akışları, her iki olay türünü de tanıyacak şekilde ayarlanabilir ve ikisinin bir bileşimine de dayanabilir.Koşullar
Koşullar, bir iş akışının ne zaman çalıştığını veya bir etkinlik gerçekleştirdiğini belirler. İş akışları bir veri kaynağıyla ilişkili olduğundan, koşul, iş akışının gerçekleşmesi için veri kaynağında gerçekleşmesi gereken değişikliği belirler. Koşullar, genellikle “alan değere eşitse” tümcesi ile başlar. Bir koşul birden çok eylemle kullanılabilir ve birden çok koşul bir eylemle kullanılabilir. Kurallar, koşuları bir veya daha çok eylemle birleştirir: Koşuldaki tüm tümceler doğruysa, ilişkili eylem gerçekleşir.Eylemler
Eylemler, iş akışındaki en temel çalışma birimleridir. Bir iş akışını tasarladığınızda, gerekli eylem sırasını tanımlarsınız ve daha sonra bu eylem dizisini İş Akışı Tasarımcısı'nda bir araya getirirsiniz. Bu eylemleri birbiri ardına gerçekleşecek (seri eylemler) veya ikisi de aynı anda gerçekleşecek (paralel eylemler) şekilde ayarlayabilirsiniz. İş akışı, iş akışının kendisi veya iş akışındaki katılımcılar tarafından gerçekleştirilen herhangi bir sayıda eylem içerebilir. SharePoint Designer 2010, çok sayıda hazır ve yeniden kullanılabilir eylem içerir. İş akışlarınız bu eylemleri kullanarak örneğin, e-posta gönderebilir, bir öğeyi listeye teslim edebilir veya teslim alabilir, hesaplamaları ve çok daha fazlasını yapabilir.Bu eylemler arasında, bir kuruluşta insanlar tarafından yerine getirilen görev işlemleri için özel olarak tasarlanmış ayrı bir iş akışı düzenleyicisini içeren, Onay İşlemini Başlat ve Geribildirim İşlemini Başlat gibi özel bir Görev Eylemleri kümesi vardır. Bu eylemlerle, neredeyse her türlü iş sürecini yönetebilen gelişmiş iş akışları oluşturabilir ve bunları yönetebilirsiniz.
Adımlar
İş akışları, bir veya daha çok adım ve alt adımdan oluşur. Adımlar, bir kural kümesi, ikinci bir kümeden önce değerlendirilebilecek ve gerçekleştirilebilecek şekilde koşuları ve eylemleri gruplandırabilmenizi sağlar. Her adım, herhangi bir ayıda koşul ve eylem içerebilir. İş akışınız, bir adım veya alt adımda bir eylem sırası olarak tasarlanabilir. Bir adımdaki kurallar, diğer adıma geçmeden önce tamamlanacak şekilde işlenir. Bu nedenle, istediğiniz söz konusu eylemi veya eylemleri gerçekleştirmek için gereken kuralları aynı adımda gruplandırmanız gerekir. Adımlar, özellikle çok sayıda eyleme ve çok az koşula sahip olduğunda iş akışınızı düzenlemek için bir yöntem olarak kullanılabilir.Formlar
İş akışları, çoğunlukla iş akışında önceden tanımlanan zamanlarda iş akışı katılımcılarından bilgi toplayabilmenize izin veren formlar içerir. Bunlar ayrıca, katılımcıların bir iş akışı ile ilişkilendirilmiş görevlerle etkileşebilmesini sağlar. Bir iş akışında, iş akışını başlattıklarında kullanıcılardan bilgi almak için tasarım başlatma formları, iş akışını bir liste veya içerik türüyle ilişkilendirmek için ilişkilendirme formları, Görevler listesiyle ilişkilendirilen özel görevler için formlar tasarlayabilirsiniz. Form tasarlarken, SharePoint Designer 2010 içindeki yerel ASP.NET tabanlı formları (.aspx sayfaları) veya Microsoft InfoPath 2010 ile tasarlanan özel formları (.aspx sayfaları) kullanabilirsiniz. InfoPath, iş akışı formlarınız için özelleştirme ve markalama açısından çok daha fazlasını sunar.Değişkenler
Değişken, bir iş akışının içindeki veri depolama konumu veya önbelleğidir. Değişkenleri kullanarak, farklı veri türlerini bir iş akışında depolayabilir ve daha sonra iş akışı aramalarını kullanarak bu verilere başvurabilirsiniz. Bir iş akışında kullanabileceğiniz birçok veri türü bulunur. Örneğin, geçerli iş akışı ile ilişkilendirilen verileri tutan başlatma form parametreleri ve yerel değişkenler ile oluşturulan değişkenler. Yerel bir değişkende, Boole, Tarih/Saat, Liste Öğe Kimliği, Numara ve Dize dahil çeşitli değişken veri türleri kullanabilirsiniz. Bir değişken oluşturup bunu bir değere ayarladıktan sonra daha sonra iş akışındaki bir koşul ve eylemde bu değişkene başvurabilirsiniz.Tasarım ve marka
SharePoint Designer 2010 tarafından sağlanan son özelleştirme alanı tasarım ve markadır. Diğer bir deyişle, kurumsal görünümünüzü alarak SharePoint sitenize uygulamaktır. Şirket logosu, renk düzeni, başlık ve altbilgi, destekleyici grafikler, özel gezinti ve daha fazlasını kullanabilirsiniz. Bunun sonucunda, sitedeki her sayfanın daha büyük bir kurumsal sitenin parçası olduğu hemen anlaşılabilir. SharePoint Designer 2010'da, ana sayfalar, sayfa düzenleri ve basamaklı stil sayfaları kullanarak SharePoint sitelerini tasarlar ve markalarsınız.Bir sitenin tasarlanması ve markalanması, odağın özel iş çözümleri oluşturmada olduğu diğer özelleştirme temellerinden farklıdır. Markalama, genellikle daha az sıklıkta ve bir site koleksiyonunun üstünde (örneğin, bir Intranet veya Internet'e dönük bir portal) yaptığınız eylemdir. Bu özel marka, daha sonra onun altında oluşturulan alt siteler tarafından devralınır. Markalama işlemi, büyük olasılıkla bir çözüm oluşturucudan çok bir Web tasarımcısı tarafından gerçekleştirilir.
Bu nedenlerle, varsayılan olarak tüm ana sayfalar, sayfa düzenleri ve basamaklı stil sayfaları site koleksiyon yöneticileri dışında tüm kullanıcılar için devre dışı bırakılır. Bu şekilde, yalnızca site markasından sorumlu olanlar bu güçlü, ancak hassas dosyalara erişebilir. Doğal olarak bunları belirli kullanıcılar için yeniden etkinleştirebilirsiniz.
Bir site tasarımcısı olarak, SharePoint Designer 2010'u kullanarak siteniz için özel marka oluşturma yolları aşağıda belirtilmiştir.
Ana sayfalar
Ana sayfalar, ASP.NET'in bir özelliğidir ve sitenizin düzenini bir konumda tasarlayarak bunu kurum çapındaki diğer sayfalar için bir şablon olarak yeniden kullanabilirsiniz. SharePoint sitesinde her sayfa görüntülemenizde, birleştirilen iki sayfayı (ana sayfa ve içerik sayfası) görüntülersiniz. Ana sayfa, ortak düzen ve gezintiyi (genellikle sayfanın sol, üst ve alt kısımlarını oluşturur) tanımlar. İçerik sayfası, sayfaya özgü içerik sağlar. SharePoint Designer 2010, ana sayfanızı özelleştirmek ve başkalarıyla paylaşmak için kullanabileceğiniz .Sayfa düzenleri
Bir yayımlama sitesi üzerinde çalışıyorsanız, ayrıca sayfa düzenlerini kullanarak sitenin görünüm ve düzenini de tasarlarsınız. Sayfa düzenleri, kuruluşunuzdaki kullanıcılar tarafından oluşturulan yayımlama sayfaları için şablon görevi görür. Ana sayfaya ek olarak, bunlar, bir yayımlama sayfası için, başlık, gövde metni ve grafiklerin nereye yerleştirilebileceğini atamak gibi ayrıntılı denetim ve yapı sağlar. Yayımlama sayfaları, SharePoint'teki yayımlama altyapısını kullanır ve genellikle bu süreçle yaşanan ek işler olmadan tarayıcı tabanlı içerik yazma ve yayınlamayı basitleştirmenize yardımcı olur.Basamaklı Stil Sayfaları
Çoğu Web sitesi ve Web uygulaması gibi, SharePoint, bir sitedeki sayfaları oluşturan sayfalara renk, grafik ve konumlama uygulamak için basamaklı stil sayfalarını (CSS) kullanabilir. Çoğu durumda, bir sayfaya uygulanan birden çok stil sayfası vardır. Bu stilleri özelleştirmek için, bunları doğrudan ana sayfada, sayfa düzeninde veya site sayfasında değiştirebilir veya stilleri doğrudan sayfaya eklenen CSS dosyasında değiştirebilirsiniz. Her iki işlemi de SharePoint Designer 2010 içindeki CSS düzenleme araçlarıyla yapabilirsiniz. Ayrıca, CSS dosyalarınızı kullanarak SharePoint temalarınızı özelleştirebilirsiniz. CSS dosyalarını özeleştirerek, bir SharePoint sitesinin görünümünü veya "derisini" kurumsal görünümünüze sahip olacak şekilde değiştirirsiniz.Özel SharePoint çözümlerini dağıtma
Bu noktaya kadar anlatılan her şey, gerçek iş çözümleri oluşturmak için SharePoint Designer 2010'ı nasıl kullanabileceğinize odaklanıyordu. SharePoint içindeki ve dışındaki verilere nasıl bağlanabileceğinizi ve bunlarla nasıl tümleşebileceğinizi, bu verilerle nasıl güçlü kullanıcı arabirimleri oluşturabileceğinizi, iş akışları ile iş süreçlerini nasıl yönetebileceğinizi ve sitenizi kurumsal görünümle eşleşecek şekilde nasıl marka duygusu verebileceğinizi gördünüz.Ancak şimdi çözümleriniz ile, başka bir sunucuya veya kurum çağında dağıtma, ek özelleştirme için Visual Studio'da açma ya da yolda yanınıza almak üzere kaydetme gibi başka işlemler yapmanız gerekiyor. Çözümünüzü pakete dönüştürmek için bir yola gereksiniminiz var Şablon Olarak Kaydet seçeneği burada devreye giriyor.
Bir çözümü şablon olarak kaydetme seçeneği, SharePoint'in güçlü bir özelliğidir. Şablon, veri kaynakları ve yapı, görünümler ve formlar, iş akışları ve Web Bölümleri dahil Web Çözüm Paketi (.wsp dosyası) dahil sitenizin tüm içeriğini barındıran bir Web Çözüm Paketi (.wsp dosyası) olarak kaydedilir.
Şablonlar aynı zamanda ayrıntılıdır. Sitenizin liste, görünüm veya iş akışı gibi belirli bir bölümünde çalışıyor olabilirsiniz. Bu bireysel bileşenleri de şablon olarak kaydedebilirsiniz. Bu da çözüm geliştirme üzerinde işbirliğinde bulunmak için yepyeni bir yol sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder