26 Aralık 2011 Pazartesi

Mac OS X Sistem yedekleme ve geri yükleme yöntemleri

Mac OS X için sistem yedeği (BACKUP) almak ve yedeği geri yüklemek (RESTORE) işlemleri.

Sistem yedeği oluşturmamın, önerilen 3 yöntemi bulunmaktadır.

1- Time Machine ile Sistem yedği oluşturmak,
2- Sistemin Tam disk yansımasını (IMAGE) oluşturmak,
3- Corbon Cloner, kullanarak HDD klonlamak.


1. Yöntem Time Machine ile Sistem yedği oluşturmak

Mac OS X Leopard yüklü bilgisayarınıza bir harici disk sürücüsünü ilk kez bağladığınızda Time Machine bu sürücüyü yedekleme alanı olarak kullanmak isteyip istemediğinizi sorar. Evet dediğinizde Time Machine arkaplanda gereken ayarları yapar. Bundan sonra yedekleme için endişelenmenize gerek kalmaz.

(Seçili disk, Time Machine diski olarak atandığı takdirde, içerisindeki tüm veriler silinecektir.)

Time Machine'i özelleştirme

Time Machine'i kolayca özelleştirebilir veya yedekleme bölgelerini değiştirebilirsiniz. İlk olarak Time Machine tercihlerini açın:

Elma menüsündeki System Preferences'ı açın.




Time Machine simgesi üstüne tıklayın.
Daha öncesinde Time Machine'i aktifleştirmediyseniz, bunu yapmak isteyip istemediğiniz sorulur.




Yedekleme alanını değiştirmek

Select Disk, üzerine tıklayın ve yedekleri üstüne almak istediğiniz diski seçin.
Yeni diski kullanmak için Use for Backup üzerine tıklayın.

Yedekler için kullanılacak disk alanını en aza indirmek istiyorsanız veya yedeklerinizi sadece belirli dosyalarla sınırlamak istiyorsanız, belirli dosya ve klasörleri Time Machine yedeklemelerinden hariç tutabilirsiniz.

Time Machine tercihlerinde, Options tıklayın. Yedeklenen bölgelerin bir listesi gelir.





Exclude these item from Backups;
Yedekleme dışı bölge eklemek için listenin altında bulunan "+" düğmesine tıklayın, yedekleme harici tutmak istadiğiniz bölgeye geçin ve Exclude üzerine tıklayın.
Bir listeyi silmek istediğinizde ilgili listeyi seçin ve "-" düğmesine tıklayın.
Done düğmesine tıklayarak Time Machine tercihlerine geri dönün.

Time Machine OFF-ON surgüsünü kaydırarak Time Machine'i açın veya kapatın.
Time Machine ayarlanmış demektir dosyalarınızı, klasörleri veya tüm sisteminizi geri almaya ihtiyaç duyana kadar artık onu unutabilirsiniz. Time Machine son 24 saatin her saati, son ayın her günü ve diskiniz dolana kadar geçmişteki her hafta için otomatik yedekleme yapacaktır.

Tme Machine ile dosya ve klasörleri geri almak.

Eğer bir doya yada klasörü kaybeder veya yanlışlıkla silerseniz ve bilgisayarınızı yedeklemek için zaten Time Machine'i kullanıyorsanız, kaybolan öğeleri geri almanın en kolay ve hızlı yolu Time Machine kullanmaktır.

Dock üzerinde bulunan Time Machine simgesine tıklayın. Time Machine'nin "zaman tüneli"nde arama penceresinin sağında bulunan büyük okları veya yine sağ kenarda dikey olarak görünen zaman çizgisini kullanarak yedekleriniz arasında gezinebilirsiniz. Son arama kriteriniz her yedekleme penceresi belirdiğinde yeniden uygulanır.

İstediğiniz dosyayı bulduktan sonra Quick Look'u kullanarak emin olun.
Dosyayı geri almak için Restore düğmesinin üstüne tıklayın. Geri alınan öğe orijinal yerine geri konulur. Örneğin silinen dosya önceden Documents klasöründe ise Document klasörü içine geri konulur.

Time Machine kurtarılan dosyayı orijinal yerine geri almak için bazen bir veya daha fazla klasörün yeniden oluşturulmasını isteyip istemediğinizi sorabilir.





Silinen bir dosyanın geri alınmasının ötesinde, Time Machine varolan bir dosyanın önceki kayıtlı sürümlerini de geri alabilir. Örneğin gerçekten önemli bir sunum dosyasında değişiklik yaptıktan sonra yanlışlıkla orijinal dosya üstüne bu değişiklikleri kaydettiyseniz, Time Machine dosyanın önceki halini geri alabilir ve sizin kaydettiğiniz halini de ayri olarak korur.

Bilgisayarı kurtarmak

Herhangi ibr neden den dolayı, sisteminiz çalışmıyor. Tüm ayar ve içeriği Time Machine ile tekrar kurtarmak mümkün.
Bilgisayarınız ile birlikte gelen sistem DVD'sini SuperDrive'a takınız, aynı zamanda Time Machine Diskide takılı olsun. Şimdi yapmamız gereken ALT tuşu ile bilgisayarı Sistem DVD'si ile başlatmak.

Utilities sekmesi üzerinden Restore from Time Machine seçeneğini seçerek Yedek diskimizi göstermek olmalıdır.

Time Machine hakkında daha fazla bilgi almak için Finder'daki Help menüsüne tıklayıp "Time Machine" yazın ve onaylayın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder