30 Ocak 2013 Çarşamba

Adım Adım Yeni iPhone’a Geçiş


Malum ülkemizde iPhone 4 satışı resmen başladı ve birçok kullanıcı iPhone 4′e geçiş yaptı ya da ilk defa kullanmaya başladı. Bu yüzden de bir çok takipçimizden, “Eski cihazımıdaki bilgileri, yenisine nasıl aktaracağız?” şeklinde sorular almaya başladık. Bu vesileyle ben de adım adım bu işlemi nasıl yapacağımızı aşağıda aktarmaya çalıştım.
Fakat iOS dünyasına ilk defa iPhone 4 ile girenleri de düşünerekten yazının başını, sanki ilk defa cihaz aktivasyonu yapılıyormuş gibi anlattım. Zaten eski kullanıcı da olsa heyecanla iPhone 4 alan herkes, ilk olarak yeni cihazının aktivasyonu ile başlıyor.
Yeni Cihaz (iPhone 4) Aktivasyonu ve Kurulumu
Tüm yeni iPhone’larda (ya da sıfırlanmış olanlarda) geçerli olan bir kural var. Cihazın bilgisayarımızdaki iTunes programı ile bir kerelik aktive edilmesi. Bu da iPhone’un, iTunes üzerinden Apple’ın sunucularına sorgulatılması demek. Bazı ülkelerde iPhone’lar SIM kilitli satıldığından, anlaşmalı operatörler haricindeki SIM kartı kullanan cihazlarda, bu aktivasyon gerçekleşmiyor. (Detaylı bilgi için: Yurt Dışından iPhone Almak)
Önemli Not: Aşağıdaki aktivasyon işlemini yaparken sorun yaşamamanız için bilgisayarınızın aktif bir internet bağlantısı olduğundan emin olun. Bir de bu işlemleri kurumsal şirketlerdeki internet bağlantısı üzerinden yapmayın. Çünkü iTunes, aktivasyon sırasında farklı portlar kullanır ve bir çok kurumsal şirket ,proxy ve firewall kullandığından bu portlara erişime izin vermez.
1) İlk önce bilgisayarımıza http://www.apple.com/itunes/download/ adresinden en güncel iTunes’u indirip kuruyoruz. (Bilgisayarımızda eski bir iTunes var ise de güncellememiz gerekiyor)
Ardından iPhone kutusundan çıkan USB kablosu ile cihazımızı bilgisayara bağlıyoruz.
Bu arada aktivasyon sırasında genelde SIM kartın pin kodu, sorun çıkartıyor. Bu yüzden aktivasyon işleminden evvel SIM pin’ini başka bir cihazda geçici olarak devre dışı bırakın ve cihazınıza SIM kartını ondan sonra takın.
2) Cihazımızı iTunes’a bağlar bağlamaz aktivasyon işlemi başlıyor ve internet bağlantımızda bir sorun yoksa cihaz birkaç saniyede aktive oluyor. (iPhone is activated)
Pratikte cihazınız kullanıma hazır. Fakat hemen heyecanla kullanmaya başlamadan evvel daha sonra muhtemelen yapmaya fırsat bulamayacağınız bazı ayarlar için aşağıdaki işlemlere devam ediyoruz :)
3) Aktivasyon sonrası iTunes’tak aşağıdaki gibi Carrier Settings (Operatör Ayarları) yüklememizi ve kayıt yapmamızı isteyen bir ekran çıkıyor karşımıza. Bu ekranda önce “Download and Update” seçeneğine tıklayarak operatör ayarlarını yüklüyoruz.
Ardından da zorunlu olmayan kayıt işlemini, “Register Later” (Sonra Kayıt Yap) seçeneğine tıklayarak geçiyoruz. (Kayıt yapmayınca iTunes her taktığımızda tekrar tekrar soruyor. Daha sonra çıkan ekranlarda ister “Register Never” (Asla Kayıt Yapma) seçeneğine tıklayarak bu ekranın hiç çıkmamasını sağlayabilir, ya da “Continue” seçeneğine tıklayıp kaydı tamamlayabilirsiniz. )
4) Bir sonraki ekranda iTunes bize cihazımızı sıfır bir konfigürasyon ile mi başlatacağımızı, yoksa eski cihazlardaki bir yedeğimizi (backup) kullanarak mı konfigüre edeceğimizi soruyor.
Bu aşamada eski iPhone kullanıcıları hemen “Restore From Backup” (Eski yedekten dönüş) seçeneğine yöneliyorlar. Fakat ben ilk başta bunu önermiyorum. Çünkü fabrika çıkışı iPhone’ların genelde versiyonları geri kalıyor. Örneğin şu an Türkiye’de satılan iPhone 4′lerin versiyonları 4.0.2, fakat piyasadaki güncel versiyon ise 4.2.1 Bu yüzden hazır cihaz sıfır iken güncelleme işlemini yapıp ondan sonra üzerinde yükleme yapmak daha mantıklı.
Zaten eğer eski cihazınızın yedeği 4.2.1 ile alınmış ise, 4.0.2 gibi versiyonu daha eski bir cihaza dönüş yapamıyorsunuz. Aşağıdaki adımlarda eski yedeğimizi zaten döneceğimiz için bu seferlik “Set up as a new iPhone” seçeneğini işaretleyip, ardından “Continue” seçeneğine tıklıyoruz.
5) Bir sonraki ekranda da önce cihazımıza bir isim (Name) veriyoruz. Eğer birden fazla cihazınız var ise, özellikle yedek (backup) dosyalarını kolayca ayırt edebilmek için her seferinde farklı bir isim vermek daha iyi oluyor.
Ayrıca bu ekranda cihazımızı USB kablosu ile bilgisayarımıza taktığımızda iTunes’un otomatik olarak sync (eşzamanlama veya senkronizasyon) işlemini başlatmasını seçebiliyoruz. Normalde bu seçenekler seçili yani otomatik sync modunda geliyor. Ben ise otomatik senkronizasyon olayını sevmediğimden bu seçenekleri kaldırıyorum. İstediğim zaman manuel sync çok daha pratik oluyor.
6) Son olarak yeni cihazımızı güncelleyerek (Update) Apple’ın iPhone için yayınladığı en son versiyona getiriyoruz. Bu işlem indirilen update dosyasının büyüklüğüne göre 1 saati bulabiliyor. (Detaylı bilgi için : iPhone Yazılım Güncellemeleri Hakkında Sık Sorulan Sorular )
Cihazımızı da güncelledikten sonra artık rahat rahat kullanabiliyoruz. Eğer ilk defa iPhone kullanıyorsak bu linktekiyeni başlayanlar için derlediğimiz yazılarımız çok faydalı oluyor. Örneğin App Store’dan uygulama indirmek için gerekli Kredi Kartsız Apple IDiPhone’ Şarkı Yükleme, vs. gibi faydalı yazıların linkleri Acemiler sayfasında bulabilirsiniz. Dolayısıyla bundan sonra anlatılanlar ilk defa iPhone kullananlar için değil.
Eski Cihazın (iPhone 3G veya 3GS) Yedeklenmesi
Yukarıda anlattığımız gibi yeni iPhone’umuzu hazırladıktan sonra artık eski telefonumuzu yedekleme işlemine geçebiliriz.
1) İlk olarak eski cihazımızı (iPhone 3G veya 3GS) USB kablosu ile iTunes’a bağlayıp, bu yazıda daha evvel detaylı olarak açıkladığımız yedekleme (Backup) işlemini yapıyoruz. Bu işlem sayesinde uygulamalar, müzikler, sonradan cihazımıza attığımız videolar, filmer  ve zil sesleri haricindeki bir çok önemli bilgi yedeklenmiş oluyor. (Lütfen tam olarak nelerin yedeklendiğini görmek için bu linkteki yazının sonundaki listeye göz atın.)
Normalde yukarıdaki yedek yöntemi ile cihazımızdaki Rehberi (Contacts), cihazımızla çektiğimiz resim ve videoları zaten yedekleyebiliyoruz. Fakat ben bunları ayrıca yedeklemek istiyorum derseniz aşağıdaki adımları kullanabilirsiniz. Fakat dediğim gibi, bir cihazdan diğerine geçişte aşağıdakileri ayrıca yedeklememiz gerekmiyor.
  • Rehberinizi (Contacts) ayrıca yedeklemek için My Contacts Backup (Kişiler Yedek) veya Turkcell Yedekuygulamalarını kullanabilirsiniz.
  • Cihazınızla çektiğiniz resimleri ve videoları bu linkte anlattığımız yöntemle ayrıca yedekleyebilirsiniz.
2) Klasik yedeğimizi aldıktan sonra da, iPhone’umuzdaki uygulamaları bilgisayarımıza indiriyoruz. Bunun için de aynı backup işlemindeki gibi, cihazımız iTunes’a bağlıyken önce sağ klikle üzerine tıklıyoruz. Ardından da açılan menüden “Transfer Purchases” seçeneğine tıklıyoruz. Bu sayede iPhone’umuzdaki tüm uygulamalar, iTunes’a transfer edilmiş oluyor.
Aslında “Transfer Purchases” işlemi, adından da anlaşılacağı gibi App Store’dan veya iTunes Store’dan aldığımız (ücretli veya ücretsiz) herşeyi bilgisayarımıza atıyor. Fakat daha evvel bu yazımızda belirttiğimiz gibi Türkiye’deki kullanıcılar iTunes Store’dan müzik, film veya zil sesi satın alamıyor. Eğer satın alabiliyor olsaydık, bu işlem ile iTunes Store’dan satın aldığımız medya dosyaları da bilgisayarımıza transfer edebiliyor olacaktık.
Dolayısıyla bilgisayarımızdan iPhone’umuza attığımız müzikleri, bu veya başka bir yöntemle geri bilgisayarımıza transfer edemiyoruz.
Yeni Cihaza (iPhone 4) Eski Bilgilerin Transfer Edilmesi
Artık eski cihazımızdaki bilgilerin büyük bir kısmını bilgisayarımıza aktardığımıza göre, daha evvel zaten bilgisayarımızda olan bilgiler ile birlikte yeni cihazımıza aktarabiliriz.
1) Bunun için öncelikle yazının en başında hazırladığımız yeni cihazımızı (iPhone 4) USB kablosu ile bilgisayarımıza bağlıyoruz ve iTunes’ta sol tarafta listelenen yeni cihazımızın üstüne sağ klik ile tıklıyoruz. Sonra da menüden “Restore from Backup” seçeneğine tıklıyoruz.
Ardında da daha evvel eski cihazımızla aldığımız yedek (backup) dosyasını seçerek, “Restore” işlemini başlatıyoruz. Merak etmeyin bu işlem klasik restore gibi tüm cihazı sıfırlamıyor, sadece yedeklenen dosyaları yeni cihaza dönüyor.
2) Yedeğimiz döndükten sonra da, daha evvel “Transfer Purchases” yöntemi ile bilgisayarımıza transfer ettiğimizi uygulamalarımızı, bu sefer senkronizasyon yöntemi ile aşağıdaki ekran görüntüsündeki gib tekrar yeni cihazımıza transfer ediyoruz.
Bilgisayarımızdaki şarkıları da aynı eski cihazımıza yüklediğimiz gibi, Bilgisayardan iPhone’a Nasıl Şarkı Yüklenir?başlıklı yazımızda paylaştığımız gibi aktarıyoruz. Zil sesleri, videolar gibi yine bilgisayarımızdaki diğer dosyaları da, hep benzer senkronizasyon yöntemi ile yeni cihazımıza aktarıyoruz.
Not: Eski cihazınızı satacaksanız da, satmadan evvel “Restore” edip içindeki bilgileri silmeyi unutmayın.

http://www.iphoneturkey.biz/2010/09/adim-adim-yeni-iphonea-gecis.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder