Sisteminizde bulunan Office ürün anahtarını kaldırmak yada yenisini girebilmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Aşağıdaki adımlar Mac Office 2008 Sp1 yüklemesinden sonra sağlıklı sonuç verebilir.
(1) In the Finder, select /Applications/Microsoft Office 2008/Office/OfficePID.plist
, alanındaki ilgili dosyayı geri dönüşüm kutusuna taşıyalım.
(2) Select /Users/yourusername/Library/Preferences/Microsoft/Office 2008/Microsoft Office 2008 settings.plist
, bu alanda bulunan dosyayıda diğeri gibi geri dönüşüm kutusuna taşıyalım.
(3) Apple menüsünden Reset diyerek makinemizi yeniden başlatalım
(4) Makinemiz yeniden açıldığında herhangi bir Office Programını çalıştıralım
(5) Karşımıza Office Setup Assistant gelecektir.
(6) Bu ekranda lisans sözleşmesini kabul edelim, diğer adımda yeni ürün kimliğimizi girebiliriz.
29 Şubat 2012 Çarşamba
Outlook for Mac 2011 "Microsoft Office 2011 14.1.3 Update" güncelleştirmesi yükledikten sonra Exchange server 'a bağlantı kuramıyor.
Outlook for Mac 2011 "Microsoft Office 2011 14.1.3 Update" güncelleştirmesi yükledikten sonra Exchange server 'a bağlantı kuramıyor.
Pazartesi, 26 Eylül 2011 10:43
Ulaş Ütebay
Merhabalar,
Bu makalemiz de Dünyanın en çok kullanılan yazılımlarından biri olan Office for Mac 2011 ailesinde bulunan Outlook uygulaması ile ilgili bir çözüm paylaşacağız.
Outlook for Mac 2011 "Microsoft Office 2011 14.1.3 Update" yayınlandı. Bu güncelleştirme ile Outlook uygulamaları üzerinde exchange eposta hesabı yöneten kullanıcılar da bazı problemler olduğu belirlendi.
En fazla yaşanan sorunlardan biri güncelleştirme sonrasında Exchange server 'a bağlantı kurulamadığı belirlendi. Yayınlanan son güncelleştirme aslında exchange server 2007 ya da exchange server 2010 sürümlerinde son rollup paketinin yüklü olması ile çözülüyor.
Problemin gerçek sebebi varolan database 'in güncelleştirme sonrasında Exchange tarafında ki shema ile uyumlu olmamasından kaynaklanıyor.
Problemi çözmek için 2 farklı çözüm adımı bulunmaktadır. Bunlardan birisi Outlook for Mac üzerinde diğeri Exchange Server üzerinde yapılabiliyor.
Bizim örnek senaryomuz da Exchange Server 2010 yönetimi ile Outlook for Mac 2011 uygulaması üzerinden örnekler ile çözümleri paylaşacağız.
İlk Çözüm Adımı =>
* Exchange Server 2010 Sp1 Rollup 4 yüklü olan bir server 'a Rollup 5 paketi yüklendiğinde problem ortadan kalkıyor. Eğer sorun devam ederse Client tarafında uygulanacak olan çözüm adımı ile ortaya çıkan problem tamamen kaldırılabiliyor.
* Exchange Server 2010 Sp1 Rollup 5 paketini indirmek için bu link 'i üzerinde indirme işlemi gerçekleştirebilir siniz.
İndirma Link 'i => http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/exchange-server-and-update-rollups-builds-numbers.aspx
Yukarıda belirtilen linkte eğer farklı bir exchange sürümü kullanılıyor ise örneğin Exchange Server 2007 bunun için de Rollup 5 paketinin link 'i ve açıklamaları mevcuttur.
Ayrıca Exchange server üzerinde herhangi bir rollup yüklenmedi ise tüm rollup paketlerine erişim sağlayabilirsiniz. Güzel bir içerik sağlamaktadır.
İkinci Çözüm Adımı =>
* Outlook for Mac yazılımının yüklü olduğu Mac OSx de aşağıdaki database yenileme işlemi gerçekleştirilmelidir. Database yeniden oluşturulduğun da Exchange hesap bilgileri yeniden giriş yapılarak sorunsuz bağlantı sağlanacaktır. Exchange bağlantı sorunsuz sağlandığın da Exchange de bulunan Mailbox ile Mac de oluşturulan database senkronize olacaktır. Senkronize işlemi tamamlandığında, sorunsuz Gönder/Al işlemi gerçekleştirelecektir.
* Outlook 2011 de yeni bir kullanıcı profil oluşturma için => Harddisk => Application => Office 2011 => Office => Microsoft Database Utility => Karşınızda görüntülenen identity tıklanır ve sol alt köşede bulunan ( - ) işaretine bir kez tıklanır => (Bu şekilde varolan identity kaldırılmış olur ) yeni bir identity oluşturmak için => Sol alt köşede bulunan artı ( + ) işaretine bir kez tıklanır. bu adımdan sonra Outlook for Mac 2011 uygulaması çalıştırılarak yeniden bağlantı kurma işlemi gerçekleştirilebilir.
Yapılan tüm işlemler den sonra eğer sorunun devam ettiği gözlemlenir se son adım olarak, Mac üzerinde yüklü bulunan Office for MAC 2011 yazılımı sistem den tamamen kaldırılır. Bu işlemden sonra Office for Mac 2011 yeniden yüklenir ve yalnızca service pack 1 office for MAC 2011 üzerine yüklenir.
Office for MAC 2011 Service Pack 1 indirmek için bu adres ziyaret edilmelidir. =>
http://www.microsoft.com/mac/downloads?pid=Mactopia_Office2011&fid=EF1E612F-D8E3-4628-9FE4-AD136F0DEBD3#viewer
Service Pack yüklemesinden sonra yeniden Exchange Server bağlantısı denetlenir. Eğer bağlantı da sorun yaşanır ise, database yenileme işlemi tekrarlandığın da problem tamamen ortadan kalkacaktır.
Makalede ki adımları uyguladığınızda herhangi bir problem yada danışmak istediğiniz bir nokta olursa lütfen yorum yazın yada bizimle iletişim kurun. Ayrıca www.cozumadimi.com/Forum adresini kullanabilirsiniz.
28 Şubat 2012 Salı
Mac üzerindeki Outlook Gelen maillerdeki tarih formatini tek tarihte fixlerse
Region ayarlarında değişiklik yapıldıgı için ; aynı formatta veriyor.
27 Şubat 2012 Pazartesi
Exchange 2010 Kurulumu ve İlk Konfigürasyonu
Exchange; Microsoft ürün ailesinin mail sunucu kısmında yer alan
gayet güçlü ve becerikli bir mail sunucusudur. Bu makalemizde bizde bu
ürünün kurulumunu ve kullanıma hazır hale getirilmesini inceleyeceğiz.
Exchange ürününü sıradan bir programmış gibi direk olarak sunucumuza yükleyemiyoruz doğal olarak. Bunun öncesinde temel gereksinimleri olan sunucu rollerini önceden sunucumuza kurmuş ve düzgün bir şekilde çalışır olduğundan emin olmamız gerekiyor. Aksi halde hem kurumlumda bu sorunlarla karşılaşabiliriz hem de kurulum sonrasında bazı sorunlarla karşılaşmamız muhtemeldir.
İsterseniz öncelikle kurulum öncesinde ki gereksinimlere değinelim…
Eğer ki organizasyonunuzda Exchange 2010 çalıştırmak istiyor iseniz öncelikle Exchange 2010 un çalışabilmesi için AD Domain servisini, DNS ve IIS i bir server rolü olarak sunucunuza yüklemeniz gerekmektedir.
Bu ön koşulları yerine getirdi isek Net.TCP Port Sharing servisinin de başlangıç türünü otomatiğe çekip artık kurulum kısmına geçebiliriz.
Kurulum işlemlerine başlamak için Exchange 2010 DVD mizi sunucumuza takalım. Ve aşağıda ki adımları kendi organizasyonumuza uygun olacak şekilde düzenleyerek tek tek uygulayalım.
Öncelikle şunu belirterek başlıyalım. Bu döküman ilk kez Exchange kuracak olan kişiler göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Dolaysıyla kurulumun her adımlarını tek tek bu makalede belirttim. Ayrıca kurulum sırasında karşılaşabileceğiniz küçük sorunların çözümlerinide yine bu makalede göreceğiz. Bu makale ile birlikte organizasyon yapınız için Exchange’i nasıl kuracağınızı ve organizasyonunuz için bir mail sunucusu olarak nasıl kullanacağınızı öğrenmiş olacaksınız. İleriki makalelerde ise Exchange’in gelişmiş özelliklerini inceliyeceğiz…
Eğer şimdi hazır isek işlemlere başlıyalım.
1. Adım) Kurulumumuzun ilk adımında Exchange için dil seçimi ayarlarını yapacağız. Step 3 teki linke tıklayarak Install only languages from the DVD yi tıklıyoruz.
2. Adım) 1.adımdaki işlemi tamamladıktan sonra artık kurulum aşamasına geçebiliriz.
3. Adım) Lisans sözleşmesini kabul ettiğimizi bildiriyor ve Next ile ilerliyoruz.
4. Adım) Hata raporu gönderip, göndermemekle ilgili seçim yapmamız gerekiyor. Ben Hayır’ı seçtim.
5. Adım) Bu adım önemli. Bu adımda hangi Exchange rollerini sunucumuza yüklememiz gerektiğini belirteceğiz. Ben tek bir sunucu üzerine Exchange yapımı inşa edeceğim için Typical Exchange Server Installation seçeneğini kullanıyorum. İleriki makalelerimizde diğer Exchange rollerinin de nasıl yapılandırılacağına değineceğiz.
6. Adım) Exchange organizasyonumuza bir isim veriyoruz, siz yapınıza uygun bir ismi belirtebilirisiniz.
7. Adım) Bu adımda şunu belirtmemiz gerekiyor. Eğerki yapımızda Outlook 2003 kullanan Clientlar var ise burada Yes seçeneğini işaretlememiz gerekiyor. Benim yapımda clientlarda Ofis 2003 olmadığı için bu adımda No seçeneğini işaretliyorum. Sizde kendi yapınıza uygun olan seçeneği işaretliyerek bir sonraki aşama için ilerleyebilirsiniz.
8. Adım) Clientların CAS rolüne internet arayüzünden erişmesini istediğimiz adresi yazıyoruz.
9. Adım) Müşteri Deneyimi Geliştirme Programına katılmak istiyor iseniz organizasyonunuzun faaliyet alanını belirtip Join the Exchange Costumer Experience Improvement Program (CEIP) seçeneğini işaretliyeceksiniz. Ben I don’t wish to join the program at this time ı seçerek şuan için bu programa katılmıyacağımı belirtiyorum.
10. Adım) Kurulum işlemlerimiz biraz sonra başlıyacak. Bu adımda ayarlarımız kontrol ediliecek. dilerseniz burada alabileceğiniz küçük hatalar ile uyarılara değinelim ve bunlarla karşılaştığımızda ne yapabileceğimize bakalım.
Burada benim aldığım hata sunucunun yeniden başlatılmayı bekliyor olması ile ilgili bir hata uyarısı. Sunucu yapılan bir güncelleme sonrasında yeniden başlatılmayı bekliyor ise böyle bir uyarıyla karşılaşabilirsiniz. Yapmanız gerek şey tabikide sunucuyu yeniden başlatmak. Organization Prerequisites e verdiği diğer uyarı ise organizasyonda bu Exchange dışında Exchange 2007 var ise “Setup /PrepareAD komutunu çalıştırmanızı belirtmekte. Benim yapımdaki Exchange 2010 organizasyonumun tek Exchange sunucusu olduğu için herhangi bir işlem yapmıyorum.
Alabileceğimiz bir diğer uyarı ise makalemizin başında da belirttiğimiz Net.TCP Port Sharing servisinin başlangıç türünü otomatiğe çekmememiz sebebiyle Client Access Role de bu servisin başlangıcını otmatiğe çekmemizle ilgili bir uyarıdır. Bunun içinde yapmamız gereken servislere gelip Net.TCP Port Sharing servisinin başlangıç tipini otomatiği çekmek.
11. Adım) Verilen uyarılarla ilgili gerekli işlemleri yaptıktan sonra artık kurulum için son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Burada ayarlarımız doğrultusunda Exchange kurulumumuz başlıyor. Kurulum tamamlandığında aşağıdaki gibi kurulumun sorunsuzca bittiğini ve tüm rollerin hatasızca kurulduğunu görmemiz gerekiyor.
Görüldüğü üzere Exchange 2010 u yapımıza başarılı bir şekilde kurduk. Fakat pek tabidir ki yapmamız gerkenler henüz bitmedi. Başarılı bir şekilde kurulumunu tamamladığımız Exchange’imizi artık kullanıma hazır hale getirmemiz gerekiyor. Exchangemizin ilk temel fonksiyonu yapımızın mail trafiğini sağlamak. Bizde öncelikle Exchange’imize bu özelliği kazandıracağız.
Exchange sunucumuzu bizler Edge Transport rolü olmadan kurduğumuz için Hub Transport Role tarafında mail akışı için Connectörler oluşturmamız gerekiyor. Şimdi isterseniz bu ve sonrasındaki işlemlere geçelim. Bunun için Exchange Management konsolu açıyoruz. Konsolu açmak istediğiniz aşağıdaki gibi bir hata alır iseniz bunun nedeni WinRM IIS Extendiont özelliğinin yüklenmemiş veya hata yüklenmiş olması olabilir. Genelde bu sunucu özelliğini tekrardan kurmak sorunu çözmeye yetmektedir.
Eğer böyle bir sorunla karşılaştı iseniz yukarıda belirtilen işlemi yapmanız sorunu çözecektir. Şimdi EMC yi sorunsuz bir şekilde açalım…
Şimdi öncelikle eğer ürün için bir lisans anahtarınız mevcut ise nasıl gireceğinize değinelim.
Ürünümüz için gerekli lisans anahtarını Server Configuration – Hub Transport kısmına tıklayıp Enter Product Key diyerek girebilirsiniz. Yani şu şekilde…
Lisansı girdiğinizde vereceği uyarı ise bir hata iletisi değildir sadece Information Storage servisinin yeniden başlatılması gerekliliği ile ilgili bir uyarıdır.
Bu işlemden sonra şimdi Exchangemizi organizasyonumuzda kullanıma hazır hale getirecek diğer işlemleri tamamlayalım.
Öncelikle dış organizasyonlara mail atabilmek için Sen Connector oluşturalım. Bu işlem için aşağıdaki adımları izleyeniz.
Send Connector Oluşturma.
Send Connector oluşturmak için öncelikle EMC konsoldan Organization Configuration bölümünden Hub Transport a gelelim ve ordan da Send Connector sekmesini tıklayalım. Send Connectorümüzü bu alandan oluşturacağız. Şimdi yeni bir connector oluşturmak için New Send Connector diyelim.
Şimdi oluşturacağımız Connector e bir isim verelim. Ben Outbond Connector diyorum. Sizde yaptığınız işlemi tanımlayacak uygun başka bir isim verebilirsiniz.
Add diyor ve hangi dış organizasyona mail göndermek istediğimizi belirtiyoruz. Ben tüm dış organizasyonlara mail göndermek istediğim için * sembolünü kullanıyorum. Diğer ayarları ise resim de görüldüğü gibi yapacaksınız.
Network ayarlarımızı yapılandıracağız. Ben sunucum için dışarıdan bir Smart hosting hizmeti almadığım için Use domain name system (DNS) “MX” records to route mail automatically seçeneğini işaretliyorum.
Yapımda bir tane sunucu var ve dışarıya bu sunucu üzerinden mail göndereceğim. Ekleyebileceğim harhangi başka bir Exchange sunucum olmadığı için bu adımda Next diyerek devam ediyorum.
Yaptığım işlemlerin özetini görüyorum. Ayarlarımda herhangi bir hata olmadığını onaylıyor ve New diyerek gerekli işlemleri başlatıyorum.
Finish e tıklayarak işlemi sonlandırıyorum.
Evet artık Exchange mail sunucumuz dış dünyaya mail göndermeye hazır haldedir. Tabiki DNS deki gerekli düzenlemelere de değineceğiz. Şimdi sıra kullanıcılarımızın kendi organizasyonumuz dışından da mail alabilmesi için gerekli ayarları yapmaya geldi.
Bu işlem için ise Receive Connector oluşturacağız. Şimdi bu işleme geçelim.
Receive Connector Oluşturma.
Receive Connector oluşturmak için Server Configuration dan Hub Transport a tıklayalım. Ben bu işlem için Default isimli connectorü düzenliyeceğim. Bunun için ilgili connectorün Properties ine tıklıyorum.
Permission Group sekmesine geçiyorum ve Anonymous users kutucuğunu işaretliyorum. Bu sayede dışardan mail gönderen herkesden organizasyon üyelerinin mail almalarını sağlamış oluyoruz.
Bu işlemide bitirdiğimizde artık mail sunucumuz mail göndermeye ve dışarıdan mail almaya hazırhaldedir. Şimdi isterseniz mail hesapları oluşturmadan önce birde DNS kısmına göz atalım. Çünkü DNS de de bazı kayıtlar açmamız gerekiyor. Bu kayıtlar Host A kaydı (2 adet a:mail ve a:autodiscovery) MX kaydı ve SPF kaydı.
DNS te Açılması Gereken Kayıtlar
DNS te nasıl kayıt açabileceğini bildiğinizi varsayarak sadece hangi kayıtları ne için açmamız gerekiyor özetle ona değineceğim.
Host A kaydında mail isimli Host A kaydını hem MX kaydımda kullanmak için hemde OWA ya erişim için kullanacağımdan açıyorum. Diğer Host A kaydım olan autodiscovery kaydını ise Outlook kullanıcılarının yapılandırma ayarlarını Exchange den otomatik bulup çekmeleri için açıyorum. Ve ayrıca bir tanede MX kaydı açağım, bu kayıt mail alış-verişim için gerekli bir kayıt. Son olarak ise SPF kaydımı oluşturacağım bu kayıtta bazı domainlere mail atabilmem için gerekli ve önemli bir kayıttır. SPF kaydını oluşturabileceğiniz yardımcı siteler var fakat bu işlemi ilk kez yapacak iseniz basitte olsa bu site sihirbazlarında biraz zorlanabilirsiniz. Dilemeniz halinde benim aşağıda verdiğim SPF kaydını düzenliyerek kullanabilirsiniz.
Tüm kayıt açma işleri bittiğinde DNS serverımda şu kayıtlar olacak….
DNS kısmında ta işlemlerimizi tamamladı ise artık kullanıma hazır hale gelen mail sunucumuza kullanıcılarımızı ekliyebiliriz.
Exchange 2010 da Kullanıcı Oluşturma
Tüm ayarlarımız tam olduğuna ve dışarı mail gönderme ve almada bir engelimiz kalmadığına göre artık organizasyonumuz için gerekli mailboxları tanımlayıp günümüz iletişim dünyasında önemli ve etkin bir rolü olan maillerimizi kullanabiliriz. Şimdi isterseniz organizasyonumuza nasıl mailbox ekliyeceğiz ona geçelim.
Bu işlem için öncelikle Recipient Configuration kısmına geçelim ve oradanda Mailbox’a tıklayalım. Sağ panelde yer alan New Mailbox’a tıklayarak ilgili işleme başlıyalım.
Mailbox tipini seçiyoruz. User Mailbox’ı seçip Next diyoruz.
Bu adımda kullanıcı tipini seçeceğiz. Aslında kullanıcı ekleme tipide diyebiliriz. New user der isek EMC konsoldan yeni bir User Account oluşturmuş oluruz bu hesap Active Directory de de oluşacak bir hesaptır. Eğerki Active Directory de tanımlı kullanıcılarınız var ise ve bunlar için posta hesapları tanımlıyacaksanız Existing User ı seçip AD yapımda varolan kullanıcı hesabını Exchange e bağlamam gerek. Benim Active Directory yapımda hali hazırda bir kullanıcım yok. O yüzden ben New User seçeneğiyle yeni bir kullanıcı hesabı ve bu hesaba atanmış bir mailbox oluşturacağım.
User Information bölümünde adında anlaşılacağı gibi kullanıcım içim gerekli bilgileri gireceğim. Burada değinmek istediğim bir kaç nokta var. İlki; eğer kullanıcımı belli bir OU (Organizational Unit) altında oluşturmak istiyor isem resimde görünen Specify the Organizational unit rather than using a default one seçeneğini işaretleyip ilgili OU yu seçmek. İkincisi kullanıcım için kompleks bir şifre vermek, üçüncüsüde OWA üzerinden şifre değiştirme işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli düzenlemeyi yapmadı iseniz sorun çıkartmaması sebebiyle User must change password at next logon seçneğini işaretlemeniz.
Oluşturulan hesap için gerekli diğer ayarları tamamlıyoruz. Eğer birden çok veritabanınız ve kullanıcılar için oluşturduğunuz mailbox policy var ise ilgili checkboxları işaretliyerek bunlar arasında kullanıcı için uygun olan seçimi yapabilirsiniz.
Oluşturduğum hesabın kısa bir özetini görüyorum. Eğer bilgilerde herhangi bir yanlışlık yok ise New diyerek ilgili işlemi sonlandırıyorum.
Evet işlemimiz başarıyla gerçekleşti. Burada belki bir şey dikkatinizi çekmiştir. Her işlem sonunda bize sunulan özetlerde türetilen bir kod gösterilmektedir. Türetilen bu kodlar ile EMC konsoldan yaptığınız her bir işlemi Exchange Management Shell i kullanarakta yapabilirsiniz.
Bu adımdan sonra başarılı bir şekilde organizasyonumuz için mail hesapları eklemeyide tamamlamış oluyoruz. İsterseniz birde webmail arayüzümüz olan OWA yı ziyaret edelim ve deneme için göndermiş olduğumuz mailin açtığımız hesap tarafından alınıp alınmadığınıda bir teyit edelim.
Mail hesabımıza ulaşmak için tarayıcı adres çubuğuna https://mail.domain.com/ yazıp Enter diyoruz. Tabiki bunu ilk dediğimizde bu sayfanın bulunamadığına dair bir uyarı alacağız. Çünkü tam olarak yazmamız gereken adres şu şekildedir. https://mail.domain.com/owa Her seferinde /owa yazmamak için IIS te şu küçük değişikliği yapacağız.
Öncelikle IIS Manager ı açıyoruz. Sites tan Default Web Site a tıklıyoruz ve sağ paneldende HTTP Redirect’e tıklıyoruz.
Yönlendirme adresine /owa yazacağız diğer ayarları resimde gördüğünüz gibi yapıp Apply diyerek değişikliklerin uygulanmasını sağlıyalım.
Evet artık OWA ya /owa yazmadan da erişebileceğiz.
Şimdi Administrator hesabından yeni açmış olduğumuz mail heabına gönderdiğimiz postamızı kontrol etmeye ve OWA ya merhaba demeye sıra geldi. Kullanıcı adı ve şifremizle OWA’ya giriş yapıyoruz.
Evet mailimizin geldiğini hesaplarımızın sorunsuzca çalıştığını görebiliyoruz.
Alıntıdır.
Exchange ürününü sıradan bir programmış gibi direk olarak sunucumuza yükleyemiyoruz doğal olarak. Bunun öncesinde temel gereksinimleri olan sunucu rollerini önceden sunucumuza kurmuş ve düzgün bir şekilde çalışır olduğundan emin olmamız gerekiyor. Aksi halde hem kurumlumda bu sorunlarla karşılaşabiliriz hem de kurulum sonrasında bazı sorunlarla karşılaşmamız muhtemeldir.
İsterseniz öncelikle kurulum öncesinde ki gereksinimlere değinelim…
Eğer ki organizasyonunuzda Exchange 2010 çalıştırmak istiyor iseniz öncelikle Exchange 2010 un çalışabilmesi için AD Domain servisini, DNS ve IIS i bir server rolü olarak sunucunuza yüklemeniz gerekmektedir.
Bu ön koşulları yerine getirdi isek Net.TCP Port Sharing servisinin de başlangıç türünü otomatiğe çekip artık kurulum kısmına geçebiliriz.
Kurulum işlemlerine başlamak için Exchange 2010 DVD mizi sunucumuza takalım. Ve aşağıda ki adımları kendi organizasyonumuza uygun olacak şekilde düzenleyerek tek tek uygulayalım.
Öncelikle şunu belirterek başlıyalım. Bu döküman ilk kez Exchange kuracak olan kişiler göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Dolaysıyla kurulumun her adımlarını tek tek bu makalede belirttim. Ayrıca kurulum sırasında karşılaşabileceğiniz küçük sorunların çözümlerinide yine bu makalede göreceğiz. Bu makale ile birlikte organizasyon yapınız için Exchange’i nasıl kuracağınızı ve organizasyonunuz için bir mail sunucusu olarak nasıl kullanacağınızı öğrenmiş olacaksınız. İleriki makalelerde ise Exchange’in gelişmiş özelliklerini inceliyeceğiz…
Eğer şimdi hazır isek işlemlere başlıyalım.
1. Adım) Kurulumumuzun ilk adımında Exchange için dil seçimi ayarlarını yapacağız. Step 3 teki linke tıklayarak Install only languages from the DVD yi tıklıyoruz.
2. Adım) 1.adımdaki işlemi tamamladıktan sonra artık kurulum aşamasına geçebiliriz.
3. Adım) Lisans sözleşmesini kabul ettiğimizi bildiriyor ve Next ile ilerliyoruz.
4. Adım) Hata raporu gönderip, göndermemekle ilgili seçim yapmamız gerekiyor. Ben Hayır’ı seçtim.
5. Adım) Bu adım önemli. Bu adımda hangi Exchange rollerini sunucumuza yüklememiz gerektiğini belirteceğiz. Ben tek bir sunucu üzerine Exchange yapımı inşa edeceğim için Typical Exchange Server Installation seçeneğini kullanıyorum. İleriki makalelerimizde diğer Exchange rollerinin de nasıl yapılandırılacağına değineceğiz.
6. Adım) Exchange organizasyonumuza bir isim veriyoruz, siz yapınıza uygun bir ismi belirtebilirisiniz.
7. Adım) Bu adımda şunu belirtmemiz gerekiyor. Eğerki yapımızda Outlook 2003 kullanan Clientlar var ise burada Yes seçeneğini işaretlememiz gerekiyor. Benim yapımda clientlarda Ofis 2003 olmadığı için bu adımda No seçeneğini işaretliyorum. Sizde kendi yapınıza uygun olan seçeneği işaretliyerek bir sonraki aşama için ilerleyebilirsiniz.
8. Adım) Clientların CAS rolüne internet arayüzünden erişmesini istediğimiz adresi yazıyoruz.
9. Adım) Müşteri Deneyimi Geliştirme Programına katılmak istiyor iseniz organizasyonunuzun faaliyet alanını belirtip Join the Exchange Costumer Experience Improvement Program (CEIP) seçeneğini işaretliyeceksiniz. Ben I don’t wish to join the program at this time ı seçerek şuan için bu programa katılmıyacağımı belirtiyorum.
10. Adım) Kurulum işlemlerimiz biraz sonra başlıyacak. Bu adımda ayarlarımız kontrol ediliecek. dilerseniz burada alabileceğiniz küçük hatalar ile uyarılara değinelim ve bunlarla karşılaştığımızda ne yapabileceğimize bakalım.
Burada benim aldığım hata sunucunun yeniden başlatılmayı bekliyor olması ile ilgili bir hata uyarısı. Sunucu yapılan bir güncelleme sonrasında yeniden başlatılmayı bekliyor ise böyle bir uyarıyla karşılaşabilirsiniz. Yapmanız gerek şey tabikide sunucuyu yeniden başlatmak. Organization Prerequisites e verdiği diğer uyarı ise organizasyonda bu Exchange dışında Exchange 2007 var ise “Setup /PrepareAD komutunu çalıştırmanızı belirtmekte. Benim yapımdaki Exchange 2010 organizasyonumun tek Exchange sunucusu olduğu için herhangi bir işlem yapmıyorum.
Alabileceğimiz bir diğer uyarı ise makalemizin başında da belirttiğimiz Net.TCP Port Sharing servisinin başlangıç türünü otomatiğe çekmememiz sebebiyle Client Access Role de bu servisin başlangıcını otmatiğe çekmemizle ilgili bir uyarıdır. Bunun içinde yapmamız gereken servislere gelip Net.TCP Port Sharing servisinin başlangıç tipini otomatiği çekmek.
11. Adım) Verilen uyarılarla ilgili gerekli işlemleri yaptıktan sonra artık kurulum için son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Burada ayarlarımız doğrultusunda Exchange kurulumumuz başlıyor. Kurulum tamamlandığında aşağıdaki gibi kurulumun sorunsuzca bittiğini ve tüm rollerin hatasızca kurulduğunu görmemiz gerekiyor.
Görüldüğü üzere Exchange 2010 u yapımıza başarılı bir şekilde kurduk. Fakat pek tabidir ki yapmamız gerkenler henüz bitmedi. Başarılı bir şekilde kurulumunu tamamladığımız Exchange’imizi artık kullanıma hazır hale getirmemiz gerekiyor. Exchangemizin ilk temel fonksiyonu yapımızın mail trafiğini sağlamak. Bizde öncelikle Exchange’imize bu özelliği kazandıracağız.
Exchange sunucumuzu bizler Edge Transport rolü olmadan kurduğumuz için Hub Transport Role tarafında mail akışı için Connectörler oluşturmamız gerekiyor. Şimdi isterseniz bu ve sonrasındaki işlemlere geçelim. Bunun için Exchange Management konsolu açıyoruz. Konsolu açmak istediğiniz aşağıdaki gibi bir hata alır iseniz bunun nedeni WinRM IIS Extendiont özelliğinin yüklenmemiş veya hata yüklenmiş olması olabilir. Genelde bu sunucu özelliğini tekrardan kurmak sorunu çözmeye yetmektedir.
Eğer böyle bir sorunla karşılaştı iseniz yukarıda belirtilen işlemi yapmanız sorunu çözecektir. Şimdi EMC yi sorunsuz bir şekilde açalım…
Şimdi öncelikle eğer ürün için bir lisans anahtarınız mevcut ise nasıl gireceğinize değinelim.
Ürünümüz için gerekli lisans anahtarını Server Configuration – Hub Transport kısmına tıklayıp Enter Product Key diyerek girebilirsiniz. Yani şu şekilde…
Lisansı girdiğinizde vereceği uyarı ise bir hata iletisi değildir sadece Information Storage servisinin yeniden başlatılması gerekliliği ile ilgili bir uyarıdır.
Bu işlemden sonra şimdi Exchangemizi organizasyonumuzda kullanıma hazır hale getirecek diğer işlemleri tamamlayalım.
Öncelikle dış organizasyonlara mail atabilmek için Sen Connector oluşturalım. Bu işlem için aşağıdaki adımları izleyeniz.
Send Connector Oluşturma.
Send Connector oluşturmak için öncelikle EMC konsoldan Organization Configuration bölümünden Hub Transport a gelelim ve ordan da Send Connector sekmesini tıklayalım. Send Connectorümüzü bu alandan oluşturacağız. Şimdi yeni bir connector oluşturmak için New Send Connector diyelim.
Şimdi oluşturacağımız Connector e bir isim verelim. Ben Outbond Connector diyorum. Sizde yaptığınız işlemi tanımlayacak uygun başka bir isim verebilirsiniz.
Add diyor ve hangi dış organizasyona mail göndermek istediğimizi belirtiyoruz. Ben tüm dış organizasyonlara mail göndermek istediğim için * sembolünü kullanıyorum. Diğer ayarları ise resim de görüldüğü gibi yapacaksınız.
Network ayarlarımızı yapılandıracağız. Ben sunucum için dışarıdan bir Smart hosting hizmeti almadığım için Use domain name system (DNS) “MX” records to route mail automatically seçeneğini işaretliyorum.
Yapımda bir tane sunucu var ve dışarıya bu sunucu üzerinden mail göndereceğim. Ekleyebileceğim harhangi başka bir Exchange sunucum olmadığı için bu adımda Next diyerek devam ediyorum.
Yaptığım işlemlerin özetini görüyorum. Ayarlarımda herhangi bir hata olmadığını onaylıyor ve New diyerek gerekli işlemleri başlatıyorum.
Finish e tıklayarak işlemi sonlandırıyorum.
Evet artık Exchange mail sunucumuz dış dünyaya mail göndermeye hazır haldedir. Tabiki DNS deki gerekli düzenlemelere de değineceğiz. Şimdi sıra kullanıcılarımızın kendi organizasyonumuz dışından da mail alabilmesi için gerekli ayarları yapmaya geldi.
Bu işlem için ise Receive Connector oluşturacağız. Şimdi bu işleme geçelim.
Receive Connector Oluşturma.
Receive Connector oluşturmak için Server Configuration dan Hub Transport a tıklayalım. Ben bu işlem için Default isimli connectorü düzenliyeceğim. Bunun için ilgili connectorün Properties ine tıklıyorum.
Permission Group sekmesine geçiyorum ve Anonymous users kutucuğunu işaretliyorum. Bu sayede dışardan mail gönderen herkesden organizasyon üyelerinin mail almalarını sağlamış oluyoruz.
Bu işlemide bitirdiğimizde artık mail sunucumuz mail göndermeye ve dışarıdan mail almaya hazırhaldedir. Şimdi isterseniz mail hesapları oluşturmadan önce birde DNS kısmına göz atalım. Çünkü DNS de de bazı kayıtlar açmamız gerekiyor. Bu kayıtlar Host A kaydı (2 adet a:mail ve a:autodiscovery) MX kaydı ve SPF kaydı.
DNS te Açılması Gereken Kayıtlar
DNS te nasıl kayıt açabileceğini bildiğinizi varsayarak sadece hangi kayıtları ne için açmamız gerekiyor özetle ona değineceğim.
Host A kaydında mail isimli Host A kaydını hem MX kaydımda kullanmak için hemde OWA ya erişim için kullanacağımdan açıyorum. Diğer Host A kaydım olan autodiscovery kaydını ise Outlook kullanıcılarının yapılandırma ayarlarını Exchange den otomatik bulup çekmeleri için açıyorum. Ve ayrıca bir tanede MX kaydı açağım, bu kayıt mail alış-verişim için gerekli bir kayıt. Son olarak ise SPF kaydımı oluşturacağım bu kayıtta bazı domainlere mail atabilmem için gerekli ve önemli bir kayıttır. SPF kaydını oluşturabileceğiniz yardımcı siteler var fakat bu işlemi ilk kez yapacak iseniz basitte olsa bu site sihirbazlarında biraz zorlanabilirsiniz. Dilemeniz halinde benim aşağıda verdiğim SPF kaydını düzenliyerek kullanabilirsiniz.
Tüm kayıt açma işleri bittiğinde DNS serverımda şu kayıtlar olacak….
DNS kısmında ta işlemlerimizi tamamladı ise artık kullanıma hazır hale gelen mail sunucumuza kullanıcılarımızı ekliyebiliriz.
Exchange 2010 da Kullanıcı Oluşturma
Tüm ayarlarımız tam olduğuna ve dışarı mail gönderme ve almada bir engelimiz kalmadığına göre artık organizasyonumuz için gerekli mailboxları tanımlayıp günümüz iletişim dünyasında önemli ve etkin bir rolü olan maillerimizi kullanabiliriz. Şimdi isterseniz organizasyonumuza nasıl mailbox ekliyeceğiz ona geçelim.
Bu işlem için öncelikle Recipient Configuration kısmına geçelim ve oradanda Mailbox’a tıklayalım. Sağ panelde yer alan New Mailbox’a tıklayarak ilgili işleme başlıyalım.
Mailbox tipini seçiyoruz. User Mailbox’ı seçip Next diyoruz.
Bu adımda kullanıcı tipini seçeceğiz. Aslında kullanıcı ekleme tipide diyebiliriz. New user der isek EMC konsoldan yeni bir User Account oluşturmuş oluruz bu hesap Active Directory de de oluşacak bir hesaptır. Eğerki Active Directory de tanımlı kullanıcılarınız var ise ve bunlar için posta hesapları tanımlıyacaksanız Existing User ı seçip AD yapımda varolan kullanıcı hesabını Exchange e bağlamam gerek. Benim Active Directory yapımda hali hazırda bir kullanıcım yok. O yüzden ben New User seçeneğiyle yeni bir kullanıcı hesabı ve bu hesaba atanmış bir mailbox oluşturacağım.
User Information bölümünde adında anlaşılacağı gibi kullanıcım içim gerekli bilgileri gireceğim. Burada değinmek istediğim bir kaç nokta var. İlki; eğer kullanıcımı belli bir OU (Organizational Unit) altında oluşturmak istiyor isem resimde görünen Specify the Organizational unit rather than using a default one seçeneğini işaretleyip ilgili OU yu seçmek. İkincisi kullanıcım için kompleks bir şifre vermek, üçüncüsüde OWA üzerinden şifre değiştirme işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli düzenlemeyi yapmadı iseniz sorun çıkartmaması sebebiyle User must change password at next logon seçneğini işaretlemeniz.
Oluşturulan hesap için gerekli diğer ayarları tamamlıyoruz. Eğer birden çok veritabanınız ve kullanıcılar için oluşturduğunuz mailbox policy var ise ilgili checkboxları işaretliyerek bunlar arasında kullanıcı için uygun olan seçimi yapabilirsiniz.
Oluşturduğum hesabın kısa bir özetini görüyorum. Eğer bilgilerde herhangi bir yanlışlık yok ise New diyerek ilgili işlemi sonlandırıyorum.
Evet işlemimiz başarıyla gerçekleşti. Burada belki bir şey dikkatinizi çekmiştir. Her işlem sonunda bize sunulan özetlerde türetilen bir kod gösterilmektedir. Türetilen bu kodlar ile EMC konsoldan yaptığınız her bir işlemi Exchange Management Shell i kullanarakta yapabilirsiniz.
Bu adımdan sonra başarılı bir şekilde organizasyonumuz için mail hesapları eklemeyide tamamlamış oluyoruz. İsterseniz birde webmail arayüzümüz olan OWA yı ziyaret edelim ve deneme için göndermiş olduğumuz mailin açtığımız hesap tarafından alınıp alınmadığınıda bir teyit edelim.
Mail hesabımıza ulaşmak için tarayıcı adres çubuğuna https://mail.domain.com/ yazıp Enter diyoruz. Tabiki bunu ilk dediğimizde bu sayfanın bulunamadığına dair bir uyarı alacağız. Çünkü tam olarak yazmamız gereken adres şu şekildedir. https://mail.domain.com/owa Her seferinde /owa yazmamak için IIS te şu küçük değişikliği yapacağız.
Öncelikle IIS Manager ı açıyoruz. Sites tan Default Web Site a tıklıyoruz ve sağ paneldende HTTP Redirect’e tıklıyoruz.
Yönlendirme adresine /owa yazacağız diğer ayarları resimde gördüğünüz gibi yapıp Apply diyerek değişikliklerin uygulanmasını sağlıyalım.
Evet artık OWA ya /owa yazmadan da erişebileceğiz.
Şimdi Administrator hesabından yeni açmış olduğumuz mail heabına gönderdiğimiz postamızı kontrol etmeye ve OWA ya merhaba demeye sıra geldi. Kullanıcı adı ve şifremizle OWA’ya giriş yapıyoruz.
Evet mailimizin geldiğini hesaplarımızın sorunsuzca çalıştığını görebiliyoruz.
Alıntıdır.
23 Şubat 2012 Perşembe
Windows 2003 KEy change
Use the Activation Wizard
Important This section, method, or task contains steps that tell you how to modify the registry. However, serious problems might occur if you modify the registry incorrectly. Therefore, make sure that you follow these steps carefully. For added protection, back up the registry before you modify it. Then, you can restore the registry if a problem occurs. For more information about how to back up and restore the registry, click the following article number to view the article in the Microsoft Knowledge Base:
322756
How to back up and restore the registry in Windows
If you do not have to change many Volume Licensing product keys, you can use the Activation Wizard.
Note We recommend that you run System Restore on Windows XP to create a new restore point before you follow these steps. For information about how to create a restore point by using System Restore, see the "To Create a Restore Point" help topic in Help and Support.
- Click Start, click Run, type regedit, and then click OK.
- In the left pane, locate and then click the following registry subkey: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\Current Version\WPAEvents
- In the right pane, right-click OOBETimer, and then click Modify.
- Change at least one digit of the OOBETimer value to deactivate Windows.
- Click Start, click Run, type the following command, and then click OK: %systemroot%\system32\oobe\msoobe.exe /a
- Click Yes, I want to telephone a customer service representative to activate Windows, and then click Next.
- Click Change Product key, type the new product key in the New key boxes, and then click Update.
Note If the previous Activation Wizard screen appears again, click Remind me later, and then restart the computer. - Repeat steps 6 and 7 to verify that Windows is started. Click OK when you receive the following message: Windows is already activated. Click OK to exit.
- Install any Windows service packs that you want to install.
Note If you cannot restart Windows after you install a service pack, press F8 when you restart the computer, click Last Known Good Configuration, and then repeat this procedure.
Outlook 2010: Recover Deleted Emails
With running a 64 bit OS and a 32 bit office the reg settings need to be added in a bit diffrent place under win6432 as below.
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\ Exchange\Client\Options]
"DumpsterAlwaysOn"=dword:00000001
I have this set and it is working.
If your are using 32 OS and 32 Office or 64 OS and 64 Office you would use.
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Exchange\Cli ent\Options]
"DumpsterAlwaysOn"=dword:00000001
Outlook 2010: Recover Deleted Emails
Even though Outlook 2010 does not support recovery of deleted emails directly, you can recover your emails even after hard-core deletion without using any third-party components. Through successful integration of Outlook 2010 with Microsoft Exchange Server you can make it possible to recover the deleted mails. This function would only be available for POP3 mail account, you can’t revert any mails from IMAP account; Gmail, Yahoo, AOL, etc.Launch Outlook 2010 and from left sidebar, under Outlook Data File, click Deleted Items. Now navigate to Folder tab. In Clean Up group you will see Recover Deleted Items button is grayed-out.
To enable this option you need to properly configure Exchange server 2007/10 on your system. After proper configuration if it is still grayed-out, then first you need to close Outlook 2010 if it is running. From taskbar click Windows Start Orb button, type regedit and hit Enter.
Note: Enabling this feature requires modifying the registry, before you start off with it, make sure that you understand how to restore the registry and backup the concerned registry files to prevent occurring of any erratic response.In Registry Editor dialog, start looking for;
\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Exchange\Client\OptionsIn case you don’t find Options key, you can easily create it. Right-click Client and from New options click Key, as shown in the screenshot below.
Now change the name of this key to Options, right-click in the right-side bar, From New options click DWORD (32-bit) Value.
Change Dword’s name to DumpsterAlwaysOn, right-click it and change its Value data to 1. Click OK to continue.
Close down registry editor. Launch Outlook 2010 and move to Folder tab. You will notice that Recover Deleted Items has been enabled now.
If Exchange Server is properly configured, then it should work for you. Check for any discrepancies with Outlook 2010 integration because if there are any lack of correspondence then it won’t work out the way it should. After complete verification if it is still grayed out, contact your system administrator.
22 Şubat 2012 Çarşamba
COn yazmak
Şimdi CON isimli bir dosya oluşturmak istediğinizde sistem size engel
olur. Neden olur onu irdelememiz lazım öncelikle. Şimdi bu CON dosyası
windows içinbelirlenmiş bir aygıt ismidir. Onun için kullanmamıza engel
olur. Ama stediği kadar engel olsada biz bunu kendi lehimize
çevirebiliriz. CON dosyası oluşturabiliriz. Şimdide ondan biraz
bahsedelim sizlere. Ek olarak unutmadan CON gibi aygıt ismi verilen daha
farklı isimlerde vardır. Bunlar ; CON, PRN, AUX, CLOCK$, NUL, COM1,
COM2, COM3, COM4, COM5, COM6, COM7, COM8, COM9, LPT1, LPT2, LPT3, LPT4,
LPT5, LPT6, LPT7, LPT8, ve LPT9 isimlerini almışlar.
Şimdi sırası ile Başlat menüsünü tıklıyoruz ardından Çalıştır tıklıyoruz. Çıkan ekranda Cmd yazıp enterliyoruz. Dos ekranında kök dizine düşmemiz gerekiyor bunu yaptıktan sonra.
Sonrasında Mkdir \\.\c:\Con yazıyoruz.Ve Con Klasörü Yerel Disk C: Ye Geldi Bunu silmek için rmdir \\.\c:\con
Eğer Direk Masaüstünde Açmak İstiyorum Diyorsanız ŞöyLe Masaüstünde Klasör Açın İsimi Yerine Con Alta Basılı Tutum Sağdaki Sayılardan (e Bişey Yapıyoruz Ondada Önce "con" Yazın Sonra Num Lock Olan Yerden) 255 Yazın Enterleyin Ve Masaüstünde Con Klasörü
Bazı Bilgiler Alıntıdır ...
Kim demiş Con dosyası oluşturulamaz diye getirin o yalancıyı kellesini kesek
Şimdi sırası ile Başlat menüsünü tıklıyoruz ardından Çalıştır tıklıyoruz. Çıkan ekranda Cmd yazıp enterliyoruz. Dos ekranında kök dizine düşmemiz gerekiyor bunu yaptıktan sonra.
Sonrasında Mkdir \\.\c:\Con yazıyoruz.Ve Con Klasörü Yerel Disk C: Ye Geldi Bunu silmek için rmdir \\.\c:\con
Eğer Direk Masaüstünde Açmak İstiyorum Diyorsanız ŞöyLe Masaüstünde Klasör Açın İsimi Yerine Con Alta Basılı Tutum Sağdaki Sayılardan (e Bişey Yapıyoruz Ondada Önce "con" Yazın Sonra Num Lock Olan Yerden) 255 Yazın Enterleyin Ve Masaüstünde Con Klasörü
Bazı Bilgiler Alıntıdır ...
Kim demiş Con dosyası oluşturulamaz diye getirin o yalancıyı kellesini kesek
PC’ye Mac Os X Leopard Kurulumu
Apple’ın Macintosh bilgisayarlar için ürettiği işletim sistemi Mac Os
X, gerek görselliği gerekse sağlam yapısı ile muhtemelen pek çok
bilgisayar kullanıcısının aklının bir köşesinde yer etmiştir. Macintosh
bilgisayarların normal bilgisayarlardan daha pahalı olması ise çoğumuzun
bu bilgisayarlara sadece dışarıdan bakabilmesine imkan vermiştir.
Fakat bu durum, son bir kaç yılda PC kullanıcıları lehine değişmeye başladı. Özellikle Apple’ın Intel işlemcileri kullanmaya başlamasından sonra hem Macintosh sahipleri bilgisayarlarına Windows işletim sistemlerini kurabilme imkanı buldular hem de PC kullanıcıları Mac Os X işletim sistemini bilgisayarlarında deneyebilme imkanına kavuştular.
Ne yazık ki, PC kullanıcılarının Macintosh kullanıcıları kadar şanslı olmadığını söylemek gerekiyor. Zira, Apple, Macintosh bilgisayarlara Windows kurulabilmesine imkan veren BootCamp yazılımını piyasaya sürdükten sonra Intel işlemcili bilgisayarı olan her Macintosh kullanıcısı kolayca Windows kurabilme imkanına kavuştu. Oysa PC kullanıcılarının Mac Os X işletim sistemini deneyebilmeleri için deyim yerindeyse bin dereden su getirmeleri gerekiyordu.
Deneyimli bazı yazılımcılar ve iyi niyetli bilgisayar korsanları, Mac Os X işletim sisteminin PC’lere kurulabilmesine imkan tanıyan bazı yamalar ve bu yamaların çalıştırılma prensibini anlatan rehberler hazırlamakta gecikmediler. Mac Os X işletim sisteminin PC’lerde çalıştırılabilmesine imkan veren projeler ard arda duyulmaya başladı.
PC üzerinde Mac Os X kurulumu ve kullanımıyla ilgili en önemli kaynaklar arasında Hackint0sh, osX86 Project, InsanelyMac, Ideneb ve Iatkos öne çıkıyor. Ben kurulum yapmak için Iatkos V7 DVD’sini kullandım. DVD’yi nereden indirebileceğiniz konusunda ufak bir araştırma yapmanız gerekiyor. Google üzerinden “iatkos V7 10.5.7″ kelimelerini arayarak çeşitli sonuçlar elde edebilirsiniz. Torrent siteleri ve yazılım paylaşım forumlarında da yeterince kaynak mevcut..
Yasal Uyarı: Bu rehberde Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 işletim sisteminin Intel işlemcili PC’lere kurulumu için Iatkos V7 özelleştirmesi kullanılmıştır. Anlatılanlar sadece bu işletim sistemini test etme amaçlıdır. Apple Mac Os X Leopard işletim sisteminin tüm yasal hakları Apple Inc. tarafından korunmaktadır. Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 kullanabilmek için lütfen yasal bir kopyasını satın alın.
Kurulum Öncesi:
Bilgisayarınıza Mac Os X Leopard 10.5.7′yi kurabilmeniz için bazı sistem gereksinimlerini karşılamanız gerekiyor. Ayrıca donanımınızın bu işletim sistemi tarafından desteklenmesi gerekiyor. Donanım uyumluluğu için lütfen http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL adresindeki Donanım Uyumluluğu Listesi’ne göz atın.
Ayrıca, işlemcinizin sse2/sse3 destekli olması şart. İşlemcinizi kontrol etmek için http//www.cpuid.com/cpuz.php adresinden CPU-Z programını indirip çalıştırın.
Yukarıda da bahsettiğim gibi, Iatkos V7 10.5.7 DVD kalıbının (ISO) indirin ve DVD’ye olabildiği kadar düşük hızda yazın. DVD’ye yazarken 4x hızında yazabilirsiniz. 8x ve üzeri hızları kullanırsanız kurulum esnasında sorunlar yaşayabilirsiniz.
Donanım:
Bu rehberde kullanılan Monster Trex Z97V model bilgisayarın özellikleri:
Intel P8600 Core 2 Duo 2.46Ghz İşlemci
4 GB 667 Mhz DDR2 Sdram
320 GB Seagate 7200Rpm Sabit Disk
Nvidia 9650M GT 1GB Ekran Kartı
1680×1050 Ekran Çözünürlüğü
Realtek RT8139 dahili Ethernet Kartı
Ricoh 8in1 Kart Okuyucu
HDMI görüntü çıkışı
E-Sata harici disk bağlantı birimi
Intel Wifi 5100 Kablosuz Ağ Kartı (Bu kart Mac Os X Leopard sürücüsü henüz tamamlanmadığı için çalışmıyor.)
Zyxel USB kablosuz bağlantı adaptörü
Kuruluma Başlamadan Önceki Notlar:
Kuruluma başlamadan önce bilmeniz gereken bazı ayrıntılar var. İlk olarak aşağıdaki adımları birebir takip ederek kurulum yapsanız bile, Mac Os X Leopard işletim sisteminin, sizin bilgisayarınızda çalışacağına dair garanti veremiyorum. Ayrıca, kurulum esnasında sabit diskinizin biçimlendirileceğini de bilmeniz gerekiyor. Eğer diskinizde, sizin için önemli bilgiler varsa, yedek almadan kuruluma başlamayın. Hatta mümkünse, kurulum için başka bir disk kullanın.
Kurulumu birden fazla kere tekrarlamanız gerekebilir. Adım 6′da anlatılan kurulumu özelleştirme kısmına özellikle dikkat edin. Donanımınıza uygun sürücüleri seçmeyi unutmayın. Sisteminizde olmayan donanımlara ait sürücüleri seçmeyin! Aksi taktirde işletim sistemi açılmayacaktır.
DVD kalıbını yazarken yüksek hız kullanmayın. Yüksek hızda yazılmış kalıpların okunamadığına dair pek çok uyarı mevcut.
Eğer kablosuz ağ adaptörü olarak Intel Wifi serisi kullanıyorsanız, baştan uyarayım: Büyük ihtimalle kablosuz bağlantı adaptörünüz çalışmayacaktır. Ben Intel Wifi 5100 ağ adaptörü için gerekli sürücüleri hala bekliyorum. Kablosuz bağlantı sorununu Zyxel USB Kablosuz Ağ adaptörü satın alarak çözebildim. Kablosuz bağlantı konusunda sorun yaşamak istemiyorsanız Broadcom BMC9341 model bir kablosuz ağ adaptörüne sahip olduğunuzdan emin olun.
Kuruluma başlamadan önceki son uyarım da kurulum esnasında başınıza gelebilecek olası sorunlarla ilgili. Bu rehberde anlatılanları uygulamak tamamen sizin inisiyatifinizde. Mac Os X Leopard işletim sistemini kurarken sisteminizde meydana gelebilecek olası sorunlardan veya veri kayıplarından sadece siz sorumlu olacaksınız.
Kuruluma Başlıyoruz:
Bilgisayarımızı IATKOS V.7 DVD‘si ile açıp ekranda “Loading Darwin BootLoader” yazısını gördükten sonra F8 tuşuna basıyoruz.
boot: yazısı çıktıktan sonra -v cpus=1 busratio=20 yazıp enter tuşuna basıyoruz. Daha sonraki işlemleri adım adım galeriden takip edebilirsiniz:
Fotoğrafları kurulum esnasında cep telefonu ile çekmiştim. Olabildiği kadar çok fotoğraf çektim. Net olmayanlar için özür dilerim. Kurulum Sonrası:
Eğer kurulum adımlarını takip ettiyseniz ve herhangi bir sorun çıkmadan Mac Os X Leopard işletim sistemini kurabildiyseniz çok şanslısınız demektir. Zira ben, kurulumu ancak on yedinci denemeden sonra başarabildim. 7-8 farklı DVD sürümünü indirmek zorunda kaldım ve oldukça zaman harcadım. Yukarıda bahsi geçen kurulumu tamamlamadan önce de üç sefer kurulum yapmam gerekti.
Bilgisayarına Mac Os X kurmayı başarabilenler için de herşey dört dörtlük olmuyor ne yazık ki. En büyük hüsranı, kablosuz ağ adaptörünüzün çalışmadığını farkedince yaşıyorsunuz. Ben bu sorunu Zyxel USB Kablosuz Ağ Adaptörü satın alarak çözdüm ancak bunun için bir adet USB girişinizi feda etmeniz gerekiyor. Hoparlörlerinizden gelen sesin, normalden daha alçak seviyede olduğunu farkerderseniz de hayal kırıklığı yaşamayın. Yapabileceğiniz pek fazla şey yok. Film izlerken VLC medya oynatıcısını tercih edip ses seviyesini %400′e getirirseniz sorunu kısmen aşabiliyorsunuz.
Dahili kart okuyucunuzun çalışmaması durumunda sürücülerini internette bulabilirsiniz. Bazı ATI ekran kartlarının sürücülerinin bulunamadığına dair bilgiler de gözüme çarpmıştı ama en Nvidia ekran kartı kullandığım için bu durumu test etme imkanı bulamadım.
Neticede, tüm bu anlatılanları uygulayıp Mac Os X Leopard işletim sistemini bilgisayarınıza kurabilirseniz, bir süre kullanmanızı ve her özelliğini kurcalamanızı tavsiye ederim. Eğer biraz sabır gösterirseniz Windows’tan daha sağlam, Linux’tan daha kullanışlı bir işletim sistemini deneme şansına sahip olacaksınız.
Mac Os X Leopard, her türlü dezavantajını gözardı edip denemeye değer…
Yasal Uyarı: Bu rehberde Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 işletim sisteminin Intel işlemcili PC’lere kurulumu için Iatkos V7 özelleştirmesi kullanılmıştır. Anlatılanlar sadece bu işletim sistemini test etme amaçlıdır. Apple Mac Os X Leopard işletim sisteminin tüm yasal hakları Apple Inc. tarafından korunmaktadır. Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 kullanabilmek için lütfen yasal bir kopyasını satın alın.
Fakat bu durum, son bir kaç yılda PC kullanıcıları lehine değişmeye başladı. Özellikle Apple’ın Intel işlemcileri kullanmaya başlamasından sonra hem Macintosh sahipleri bilgisayarlarına Windows işletim sistemlerini kurabilme imkanı buldular hem de PC kullanıcıları Mac Os X işletim sistemini bilgisayarlarında deneyebilme imkanına kavuştular.
Ne yazık ki, PC kullanıcılarının Macintosh kullanıcıları kadar şanslı olmadığını söylemek gerekiyor. Zira, Apple, Macintosh bilgisayarlara Windows kurulabilmesine imkan veren BootCamp yazılımını piyasaya sürdükten sonra Intel işlemcili bilgisayarı olan her Macintosh kullanıcısı kolayca Windows kurabilme imkanına kavuştu. Oysa PC kullanıcılarının Mac Os X işletim sistemini deneyebilmeleri için deyim yerindeyse bin dereden su getirmeleri gerekiyordu.
Deneyimli bazı yazılımcılar ve iyi niyetli bilgisayar korsanları, Mac Os X işletim sisteminin PC’lere kurulabilmesine imkan tanıyan bazı yamalar ve bu yamaların çalıştırılma prensibini anlatan rehberler hazırlamakta gecikmediler. Mac Os X işletim sisteminin PC’lerde çalıştırılabilmesine imkan veren projeler ard arda duyulmaya başladı.
PC üzerinde Mac Os X kurulumu ve kullanımıyla ilgili en önemli kaynaklar arasında Hackint0sh, osX86 Project, InsanelyMac, Ideneb ve Iatkos öne çıkıyor. Ben kurulum yapmak için Iatkos V7 DVD’sini kullandım. DVD’yi nereden indirebileceğiniz konusunda ufak bir araştırma yapmanız gerekiyor. Google üzerinden “iatkos V7 10.5.7″ kelimelerini arayarak çeşitli sonuçlar elde edebilirsiniz. Torrent siteleri ve yazılım paylaşım forumlarında da yeterince kaynak mevcut..
Yasal Uyarı: Bu rehberde Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 işletim sisteminin Intel işlemcili PC’lere kurulumu için Iatkos V7 özelleştirmesi kullanılmıştır. Anlatılanlar sadece bu işletim sistemini test etme amaçlıdır. Apple Mac Os X Leopard işletim sisteminin tüm yasal hakları Apple Inc. tarafından korunmaktadır. Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 kullanabilmek için lütfen yasal bir kopyasını satın alın.
Kurulum Öncesi:
Bilgisayarınıza Mac Os X Leopard 10.5.7′yi kurabilmeniz için bazı sistem gereksinimlerini karşılamanız gerekiyor. Ayrıca donanımınızın bu işletim sistemi tarafından desteklenmesi gerekiyor. Donanım uyumluluğu için lütfen http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL adresindeki Donanım Uyumluluğu Listesi’ne göz atın.
Ayrıca, işlemcinizin sse2/sse3 destekli olması şart. İşlemcinizi kontrol etmek için http//www.cpuid.com/cpuz.php adresinden CPU-Z programını indirip çalıştırın.
Yukarıda da bahsettiğim gibi, Iatkos V7 10.5.7 DVD kalıbının (ISO) indirin ve DVD’ye olabildiği kadar düşük hızda yazın. DVD’ye yazarken 4x hızında yazabilirsiniz. 8x ve üzeri hızları kullanırsanız kurulum esnasında sorunlar yaşayabilirsiniz.
Donanım:
Bu rehberde kullanılan Monster Trex Z97V model bilgisayarın özellikleri:
Intel P8600 Core 2 Duo 2.46Ghz İşlemci
4 GB 667 Mhz DDR2 Sdram
320 GB Seagate 7200Rpm Sabit Disk
Nvidia 9650M GT 1GB Ekran Kartı
1680×1050 Ekran Çözünürlüğü
Realtek RT8139 dahili Ethernet Kartı
Ricoh 8in1 Kart Okuyucu
HDMI görüntü çıkışı
E-Sata harici disk bağlantı birimi
Intel Wifi 5100 Kablosuz Ağ Kartı (Bu kart Mac Os X Leopard sürücüsü henüz tamamlanmadığı için çalışmıyor.)
Zyxel USB kablosuz bağlantı adaptörü
Kuruluma Başlamadan Önceki Notlar:
Kuruluma başlamadan önce bilmeniz gereken bazı ayrıntılar var. İlk olarak aşağıdaki adımları birebir takip ederek kurulum yapsanız bile, Mac Os X Leopard işletim sisteminin, sizin bilgisayarınızda çalışacağına dair garanti veremiyorum. Ayrıca, kurulum esnasında sabit diskinizin biçimlendirileceğini de bilmeniz gerekiyor. Eğer diskinizde, sizin için önemli bilgiler varsa, yedek almadan kuruluma başlamayın. Hatta mümkünse, kurulum için başka bir disk kullanın.
Kurulumu birden fazla kere tekrarlamanız gerekebilir. Adım 6′da anlatılan kurulumu özelleştirme kısmına özellikle dikkat edin. Donanımınıza uygun sürücüleri seçmeyi unutmayın. Sisteminizde olmayan donanımlara ait sürücüleri seçmeyin! Aksi taktirde işletim sistemi açılmayacaktır.
DVD kalıbını yazarken yüksek hız kullanmayın. Yüksek hızda yazılmış kalıpların okunamadığına dair pek çok uyarı mevcut.
Eğer kablosuz ağ adaptörü olarak Intel Wifi serisi kullanıyorsanız, baştan uyarayım: Büyük ihtimalle kablosuz bağlantı adaptörünüz çalışmayacaktır. Ben Intel Wifi 5100 ağ adaptörü için gerekli sürücüleri hala bekliyorum. Kablosuz bağlantı sorununu Zyxel USB Kablosuz Ağ adaptörü satın alarak çözebildim. Kablosuz bağlantı konusunda sorun yaşamak istemiyorsanız Broadcom BMC9341 model bir kablosuz ağ adaptörüne sahip olduğunuzdan emin olun.
Kuruluma başlamadan önceki son uyarım da kurulum esnasında başınıza gelebilecek olası sorunlarla ilgili. Bu rehberde anlatılanları uygulamak tamamen sizin inisiyatifinizde. Mac Os X Leopard işletim sistemini kurarken sisteminizde meydana gelebilecek olası sorunlardan veya veri kayıplarından sadece siz sorumlu olacaksınız.
Kuruluma Başlıyoruz:
Bilgisayarımızı IATKOS V.7 DVD‘si ile açıp ekranda “Loading Darwin BootLoader” yazısını gördükten sonra F8 tuşuna basıyoruz.
boot: yazısı çıktıktan sonra -v cpus=1 busratio=20 yazıp enter tuşuna basıyoruz. Daha sonraki işlemleri adım adım galeriden takip edebilirsiniz:
Fotoğrafları kurulum esnasında cep telefonu ile çekmiştim. Olabildiği kadar çok fotoğraf çektim. Net olmayanlar için özür dilerim. Kurulum Sonrası:
Eğer kurulum adımlarını takip ettiyseniz ve herhangi bir sorun çıkmadan Mac Os X Leopard işletim sistemini kurabildiyseniz çok şanslısınız demektir. Zira ben, kurulumu ancak on yedinci denemeden sonra başarabildim. 7-8 farklı DVD sürümünü indirmek zorunda kaldım ve oldukça zaman harcadım. Yukarıda bahsi geçen kurulumu tamamlamadan önce de üç sefer kurulum yapmam gerekti.
Bilgisayarına Mac Os X kurmayı başarabilenler için de herşey dört dörtlük olmuyor ne yazık ki. En büyük hüsranı, kablosuz ağ adaptörünüzün çalışmadığını farkedince yaşıyorsunuz. Ben bu sorunu Zyxel USB Kablosuz Ağ Adaptörü satın alarak çözdüm ancak bunun için bir adet USB girişinizi feda etmeniz gerekiyor. Hoparlörlerinizden gelen sesin, normalden daha alçak seviyede olduğunu farkerderseniz de hayal kırıklığı yaşamayın. Yapabileceğiniz pek fazla şey yok. Film izlerken VLC medya oynatıcısını tercih edip ses seviyesini %400′e getirirseniz sorunu kısmen aşabiliyorsunuz.
Dahili kart okuyucunuzun çalışmaması durumunda sürücülerini internette bulabilirsiniz. Bazı ATI ekran kartlarının sürücülerinin bulunamadığına dair bilgiler de gözüme çarpmıştı ama en Nvidia ekran kartı kullandığım için bu durumu test etme imkanı bulamadım.
Neticede, tüm bu anlatılanları uygulayıp Mac Os X Leopard işletim sistemini bilgisayarınıza kurabilirseniz, bir süre kullanmanızı ve her özelliğini kurcalamanızı tavsiye ederim. Eğer biraz sabır gösterirseniz Windows’tan daha sağlam, Linux’tan daha kullanışlı bir işletim sistemini deneme şansına sahip olacaksınız.
Mac Os X Leopard, her türlü dezavantajını gözardı edip denemeye değer…
Yasal Uyarı: Bu rehberde Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 işletim sisteminin Intel işlemcili PC’lere kurulumu için Iatkos V7 özelleştirmesi kullanılmıştır. Anlatılanlar sadece bu işletim sistemini test etme amaçlıdır. Apple Mac Os X Leopard işletim sisteminin tüm yasal hakları Apple Inc. tarafından korunmaktadır. Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 kullanabilmek için lütfen yasal bir kopyasını satın alın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)